Tarihi Sinop Cezaevi Yenileniyor

1999 yılında kapatılarak müzeye çevrilen, şiirlere, şarkılara konu olan tarihi Sinop Cezaevi restore ediliyor.

23.05.2020-12:04 - (Son Güncelleme: 23.05.2020-12:02) Tarihi Sinop Cezaevi Yenileniyor

Üç yanı deniz olan ve tarihî Sinop Kalesi duvarlarının içerisinde yer alan tarihi Sinop Cezaevi restore ediliyor.

Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, restorasyon için müteahhit firmaya yer tesliminin yapıldığını duyurdu.

Grek, Pontus, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar zamanında da korunan ve güçlendirilen Sinop Kalesi’nin cezaevi olarak kullanımına ait en eski belgeler 1568 yılına dayanır.

Evliya Çelebi seyahatnamesinde bu cezaevinden şöyle bahsetmiştir:

"Büyük ve korkunç bir kaledir. 300 demir kapısı, dev gibi gardiyanları, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından 10 adam asılır nice azılı mahkûmları vardır. Burçlarında gardiyanlar ejderha gibi dolaşır. Tanrı korusun, oradan mahkûm kaçırtmak değil, kuş bile uçurtmazlar."

BAYRAMDAN SONRA ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR

Bayramdan sonra fiilen çalışmalara başlanacak ceza evi ile ilgili açıklama yapan Sinop Kültür ve Turizm İl Müdürü Hikmet Tosun, “Sinop Tarihi Cezaevi yıllara yorgun düşmüş. Çok büyük faaliyetli bir restorasyon gerektiriyordu. Avrupa Birliği 2008 yılında sunduğumuz bir proje kabulünden sonra projelendirilmesi ve çeşitli aşamalardan geçtikten sonra en son müşavirlik ihalesi yapıldı. Daha sonra da cezaevi ihalesi yapıldı. Yüklenici firmaya dün itibariyle müşavir firmayla birlikte yer teslimini gerçekleştirdik" dedi.

Tosun "Sinop’un uzun zamandır beklediği ve takip ettiği bir konuydu. Tüm dünyanın takip ettiği bir projeydi. Proje UNESCO kriterlerine göre, Sinop Tarihi Cezaevi'nin kültür komitesine dönüştürülmesi projesidir. Bugün yıllık kapasitesi 500-600 bin olan tarihi cezaevi, Sinop turizminin lokomotifini teşvik ediyor. Bu projeden sonra biz 1 milyon ziyaretçiye ulaşmayı hedefliyoruz. Sinop tarihi cezaevi, Sinop’un hatta Türkiye’nin sayılı ziyaret edilen yerlerinden birisidir. 2008’den beri bu projeyi takip ediyordum. Bu projede bazen sekmeler oldu. Sinop halkının umutla beklediği bir projeydi. Bize de bayramdan sonra inşallah bir an önce malayı vurmak suretiyle restorasyon işlemlerini gerçekleştirmeye çalışacağız. Bu da Sinop halkına bir müjdedir” diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal