Tarih Harikası Mozaikler Koruma Altında

İstanbul'da keşfedilen mozaikler, tarihe ışık tutuyor. Zeytinburnu'nda bulunan Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen tarihi mozaikler 'Zeytinburnu Mozaikleri Sempozyumu'nda ele alınıyor.

19.10.2020-16:04 - (Son Güncelleme: 19.10.2020-16:02) Tarih Harikası Mozaikler Koruma Altında

Kazlıçeşme Sanat binasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları esnasında bulunan tarihi mozaikler, koruma altına alındı. Zeytinburnu'nda bulunan ve Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait olduğu düşünülen tarihi mozaikler 'Zeytinburnu Mozaikleri Sempozyumu'nda ele alınacak.

Koruma altına alınan tarihi mozaikler, 22 Ekim'de Kazlıçeşme Kültür Merkezi'nde düzenlenecek sempozyumla görücüye çıkacak.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Zeytinburnu mozaiklerinin uzmanlar tarafından anlatılacağı sempozyuma ilişkin açıklamada bulundu. 'Yaklaşık 50 yıl sonra yıkılıp yeniden yapılmış bir bina. Şimdi restore edilmiş halini gördüğümüz bina 1900'lü yılların başında yine askeri hastane olarak yapılmış. Bir süre sonra İstanbul'daki askeri hastanelerin çokluğu dikkate alınarak askeri hastane fonksiyonundan çıkarılmış.'

Binanın daha sonra askerlik şubesi, çocuk yurdu ve tanzim deposu olarak da kullanıldığını ifade eden Arısoy, 'Zeytinburnu Belediyesi kurulduğu 1984 yılından itibaren başkanlık binası olarak hizmet verdi. 2014 yılına kadar 30 yıl burası Zeytinburnu Belediye Başkanlık binasıydı' açıklamasında bulundu.

Arısoy, Zeytinburnu Belediyesi'nin yeni binasının yapılmasıyla eski başkanlık binasında başlayan restorasyon esnasında 2016 yılında mozaiğin keşfedildiğini, teşhir, tanzim ve konservasyonu yapılarak sergiye ve ziyarete açıldığını anımsattı.

Zeytinburnu Belediye başkanı olarak göreve geldiğinde mozaik unsurlarının geometrik desenlerinin devamının olabileceği şüphesiyle geçen yıl binanın dışında deneme kazısı yaptıklarını ifade eden Arısoy, mozaik bulunmasıyla kazıyı genişlettiklerini dile getirdi.

Binanın dışında yeni keşfedilen mozaiğin de tamamlanmasıyla İstanbul'un yeni bir mozaik müzesine kavuşacağının altını çizen Arısoy, '22 Ekim'de buradaki mozaikle ilgili uzman ve akademisyenlerin konuşacağı sempozyuma bekliyoruz' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal