Sultan Abdülmecid’in Padişah Olan Oğulları

Osmanlı Devleti teşkilatında padişahlık rütbesi babadan oğula olacak şekilde gerçekleşirdi. Bu duruma karşı çoğu zamanda padişahın tek ya da sırasıyla 2 oğlu padişah olarak tahta yükseliyordu. Farklı olarak bir padişahın toplamda 4 oğlu sırasıyla tahtta yerini almayı başardı.

23.07.2020-12:09 - (Son Güncelleme: 23.07.2020-12:06) Sultan Abdülmecid’in Padişah Olan Oğulları

Osmanlı Devleti’ndeki hangi padişahın 4 oğlu padişah olmuştur merak edenlere ise:

Devletin 31. Padişahı olan Sultan Abdülmecid Han gösterilir.

96. İslam halifesi olarak tanınır.

1839 ile 1861 yılları arasında tahtta kalmıştır.

Henüz 16 yaşında tahta çıkan Sultan Abdülmecid Han, 4 şehzadeye sahipti. Ve hepsinin sırasıyla tahtta yer alması büyük ses getirdi.

5 Nisan 1823 tarihinde dünyaya gelen Abdülmecid Han, 22 yıl boyunca devletine hizmet vermiştir. Babası Sultan İkinci Mahmud’un taht mücadelesini takip ettirmiştir. Ve 31. Padişah olarak Osmanlı hükümdarları listelerinde ki yerini almıştır.
İyi bir eğitim alan padişahın vefatından sonra ise oğulları tahta geçmiş ve devlet idaresinde rol almıştır. Örneğin Sultan 5. Murad bunlar arasında. Sultan İkinci Abdülhamid ise beraberinde gelir.

Diğerleri:

Sultan 5. Mehmed Reşad

Sultan Vahdeddin Han

Tarihi 4 oğlunu da padişahlığa yükselen hükümdar olarak geçmiştir. Ancak sadece bunlarla sınırlı kalmamış, fermanlara imza attığı için de adını duyurmayı başarmıştır. Öyle ki Tazminat ile Islahat fermanları Sultan Abdülmecid Han döneminde ilan edilmiştir.

Sultan Abdülmecid Han Kimdir?

İyi bir eğitimden geçen Sultan Abdülmecid Han, babasının vefatı üzerine tahta doğru yöneldi. Henüz 16 yaşında tahta geçti ve iyi bir hükümdarlık dönemi geçirdi. Özellikle de almış olduğu eğitimlerden kaynaklı sevilen padişahlar arasında boy göstermiştir.
Başta belirttiğimiz üzere Tanzimat’ın ilanına yer verdiği için öne çıkmayı başarmıştır. Öyle ki padişahtan üstün bir başka sistemi benimsemiştir. Yenilikleri ile dikkat çekmiştir. Örnek vermek gerekirse:

Müslüman ile gayri Müslümanların can güvenliği devlet garantisi altına alındı.

Mahkemelerin herkese açık hale gelmesi sağlandı.

Miras sistemi getirildi.

Takiben rüşveti ortadan kaldıran padişah olarak da tanınır. Tüm bu esaslar Tanzimat İlanı ile gözler önüne serilmiştir. Anayasal düzene yönelen padişah, kendi gücünü es geçti. Yerine daha modern bir düzen ile milleti yönetmeye karar verdi.

Sultan Abdülmecid Han Islahatları

Tanzimat’ın padişahı olarak anılan Sultan Abdülmecid Han sadece bu ilan ile sınırlı kalmadı. Takiben Islahat Fermanı adına çalışmalara yer verdi. Batı hayranlığına sahip olan hükümdar, gayri Müslümanlara yeni haklar tanımak için Islahat çalışmalarında bulundu.

Bunun için 1856 yılında Islahat Fermanı ele alındı. Ve Hıristiyan olan vatandaşlara dair yeni haklara yer verildi. Tüm bu yenilikleri takiben dikkatleri üzerine çeken padişah, 1861 yılında vefat etti. Şimdilerde türbesini soranlara ise İstanbul’un Fatih ilçesi gözler önüne serilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal