Son Hitit Şehri Karatepe Aslantaş UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde bulunan Karatepe Aslantaş Arkeolojik Alanı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı.

18.04.2020-10:40 - (Son Güncelleme: 18.04.2020-10:38) Son Hitit Şehri Karatepe Aslantaş UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde
Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı ve Kadirli Kaymakamlığınca 2019 yılında ortaklaşa hazırlanan UNESCO başvurusu sonuçlandı. Karatepe Aslantaş Arkeolojik Alanı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.

Anadolu coğrafyasında Geç Hitit Dönemi'nde kurulan kent devletlerinden biri olan Adanava'nın bir uç kalesi olarak görkemli suru ve sur kapılarıyla dönemin savunma mimarlığının ünik bir örneği olarak günümüze ulaşan Karatepe-Aslantaş Arkeolojik Alanı, Geç Hitit kale planlamasının yanı sıra anıtsal ve sanatsal değeri olan kapı girişleriyle de döneminin yüksek mimarlık ve sanat anlayışını sergileyen özgün bir örnek.

Fenikece ve Luvice olarak tasarlanan çift dilli yazıtları Karatepe-Aslantaş'ı arkeoloji dünyasında öne çıkaran bir başka özellik.

Her iki kapısında bulunan bazalt stel ve kabartmalar üzerinde hem Fenike alfabesi ile hem de Luvi hiyeroglifi ile yazılmış, bu dillerdeki en uzun iki dilli metin olan yazıtlar, Luvi hiyeroglifinin çözülmesinde önemli role sahip.

Arkeolojik alanlarda yerinde koruma ve alan yönetiminin ilk örneklerinden birinin sergilenmesi açısından da öne çıkan alan bu niteliklerinden dolayı 'Karatepe-Aslantaş Arkeolojik Alanı' olarak Dünya Miras Geçici Listesi'ne kabul edildi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal