Sivas'ta 3 Bin 500 Yıllık Küvet

Sarissa’da 1994 yılında yapılan arkeolojik kazılarda bulunan bin 500 yılık bir küvet Sivas Müzesi’nde sergileniyor.

04.06.2020-10:04 - (Son Güncelleme: 04.06.2020-10:03) Sivas'ta 3 Bin 500 Yıllık Küvet

Tarihi Hititlerin  Anadolu’da ki en büyük kentlerinden bir tanesi olan Sivas, Sarissa’da 1994 yılında 3 bin 500 yılık bir küvet bulundu.

Kırık küvet parçaları birleştirilerek oluşturulan tarihi küvet Sivas Müzesi’nde sergilenirken eserin imitasyonu ise tarihi şehirde yer alıyor.

Almanya Malburg üniversitesinden Prof.Dr. Andras Müler Karpe başkanlığındaki Sivas’ın Altınyayla ilçesinde Başören Köyü Akkuzulu mezrasında yapılan arkeolojik kazıda çıkarılan küvette yaz aylarında Sarissa’da olan Hitit krallarının duş aldığı düşünülüyor.

Başören köyü Akkuzulu mezrası muhtarı Hüseyin Boran tarihi küvetle ilgili şunları söyledi:

"Şu anda Sarissa’dayız. Burası Hititlilerin yerleşim alanı. Çorum Hattuşaş'tan sonra ikinci büyük şehirleri burası. Buralar da tapınakları varmış. Oturdukları yerleşim yerleri varmış. Alman kazıcıya sorduğumda buralar kimseye kalmasın diye kendileri yakmış. Ya da gelen düşmanları yakmıştır. Küvette var. O zaman ki küvet bugünkünden orijinal. Oturma odalarına kanalizasyon sistemi de döşemişler. Bugünkü imkanlar o zamanlar da onlarda olsaymış neler yapmazmışlar ki. Teknoloji o zaman daha iyiymiş" dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal