Sinemanın Kaybı Büyük

Dünyanın pek çok ülkesinde Coronavirüs tedbirleri kapsamında sinema salonlarına kapanıyor, bazı yapımların vizyon tarihleri de bir bir erteleniyor. Coronavirüsten etkilenen sinema sektörü çeşitli zorluklar yaşıyor.

18.03.2020-12:13 - (Son Güncelleme: 18.03.2020-12:10) Sinemanın Kaybı Büyük

Sinema sektörünün son iki ayda toplam kaybı 5 milyar dolara kadar çıktı.

Vizyon tarihleri ertelenen, prodüksiyonu durdurulan ve gişede beklediğini bulamayan filmlerin artması ve stüdyoların kapsamlı tedbirler almasıyla bütün dünyada sinema sektöründe daha kötü rakamların da gelebileceği öngörülüyor.

Salgının ABD, İngiltere gibi ülkelerde yayılma ihtimalinin sinema sektörünü daha da olumsuz etkileyebileceği belirtilirken, Uzak Doğu'da gösterimleri ertelenen bazı filmlerin diğer ülkelerdeki gösterim tarihlerine ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

ÇİN'DE SİNEMA SEKTÖRÜ BÜYÜK DARBE ALDI

Karantina önlemi olarak ülkedeki 70 bin sinema salonunun bir buçuk aydan uzun süredir kullanıma kapatıldığı Çin'in sinema sektörünün bugüne kadarki zararının 2 ila 2,5 milyar dolar arasında olduğu belirtiliyor.

Çin'de geçen sene Çin Yeni Yılı tatilini de içine alan bir ayda 1,76 milyar dolar olarak gerçekleşen toplam hasılat, 2020'nin aynı döneminde 4,2 milyon dolarda kaldı.

Karantinadan dolayı sinema salonları ülke genelinde en erken 3 Nisan'a kadar kapalı tutulacak olan, çok sayıda ölüm vakasının kayıtlara geçtiği İtalya'da, karantina kararının hemen öncesindeki izleyici sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 az kaydedildi.

Vaka sayısı binlerle ifade edilen ve seyirci sayısı iki hafta öncesine göre yüzde 50, geçen yılın aynı dönemine göre ise yaklaşık yüzde 60 düşen Güney Kore de sinema sektörü en çok etkilenen ülkeler arasında yerini aldı.

11 EYLÜL'DEN SONRA EN DÜŞÜK HASILAT

ABD'nin farklı eyaletlerinde bazı festival ve etkinlikler ertelenirken, koronavirüsün görüldüğü California eyaletinde gişelerde yaklaşık yüzde 20 düşüş yaşandı.

Sinema salonu kapasitelerinin yüzde 50 düşürüldüğü ülkede geçen hafta, 11 Eylül saldırısının hafta sonu olan 15-17 Eylül 2000 tarihlerinden bu yana en düşük toplam hasılat miktarı açıklandı.

Yaklaşık 55 milyon dolar hasılat toplandığı, yalnızca bir filmin 10 milyon doların üzerinde hasılat elde ettiği ABD'de vizyona yeni giren yapımlar çok az izlenirken, vizyona girmiş olan filmlerin hasılatlarında ise yüzde 60'dan fazla düşüş gözlendi.

Vizyondaki ikinci hafta sonunu geride bırakan "Hadi Gidelim", 10,5 milyon dolarla liderliğini sürdürürken, yeni vizyona giren "Aşka İnan" 9,5 milyon dolarla ikinci, "Bloodshot: Durdurulamaz Güç" 9,3 milyon dolarla üçüncü, "Görünmez Adam" 6 milyon dolarla dördüncü "Av" ise 5,3 milyon dolarla beşinci sırada yer aldı.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal