Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden 55 Tarihi Esere Restorasyon

Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü 2005 yılından bu yana 55 eseri restore ederek yeniden ayağa kaldırdı. Binlerce yıllık eserler aslına uygun olarak restore edildi.

17.06.2020-16:23 - (Son Güncelleme: 17.06.2020-16:22) Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden 55 Tarihi Esere Restorasyon

Tarihi eserler restore edilerek yeniden ayağa kaldırıldı. 2005 yılından bu yana Samsun’da 30, Sinop’ta 15 ve Ordu’da 10 tarihi eser Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edildi.

Tarihi dokuya zarar vermeden gerçekleşen çalışmaların ardından binlerce yıllık eserler ziyaretçilere sunuldu.

Samsun’da İlkadım ilçesindeki 511 yıllık Taşhan ve çevresindeki Medrese Camisi, Terme ilçesindeki Pazar Camisi bakım ve onarımdan geçerek ibadete açıldı.

Restorasyonlarla ilgili bilgi veren Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Ali Erkan Öztürk, "Samsun’un merkezde Taşhan, Medrese Camisi ve etrafının restorasyonları, Vezirköprü ilçesinde bulunan Taşhan restorasyonunu bitirmiş bulunuyoruz. Sinop’un Boyabat ilçesinde Kale Camisi ve Durağan ilçesinde Yeşilyurt Camisi’nin de restorasyonlarını tamamladık. 2019 yılında bitirdiğimiz bu yerlerin yanı sıra 2020 yılında Havza’da bulunan Orta ve Karameşe Camilerinin restorasyonlarına başlayacağız. Daha sonra Bafra Çarşı Camisi ve Samsun merkezde bulunan Kurşunlu Camisi’nin onarımlarını gerçekleştireceğiz. 2005 yılında günümüze kadar Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak Samsun’da 30 adet, Sinop’ta 15 adet, Ordu’da 10 adet restorasyon çalışmamız oldu ve vatandaşların kullanımına sunduk" dedi.

CORONA ÇALIŞMALARI ETKİLEMEDİ

Pandemi sürecinden çalışmalara ara verilmediğini belirten Öztürk, "Şu an en yeni olarak bitirdiğimiz Terme ilçesinde bulunan Pazar Camisi’dir. Restorasyon çalışmalarımız son hızla devam etmektedir. Çarşamba’da bulunan Göğceli Camisi’nin de tarihi dokusuna zarar vermeden onarım ve bakım çalışmalarına başladık. Haziran sonu itibariyle ihalelerimize başlayacağız. Bu çalışmaları yaparken Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü ile beraber çalışmalarımızı yürütüyoruz. Oradaki gerek bilim kurulu gerek kurul üyeleri ile birlikte tarihi dokuya zarar vermeden bu eserleri, yapıları her hangi bir sıkıntıya uğratmadan çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu çalışmaları yaparken azami özen gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki günlerde çalışmaların süreceğini belirten Öztürk, “Buna örnek verecek olursak Samsun merkezde Taşhan’ın yanında bulunan Şifa Hamamı’dır. Bura ile ilgili kazı çalışmaları yapıldığında tarihi kalıntılar bulundu. Şu an oraya zarar vermeden bir cam tablo ile halkın görebileceği bir şekilde düzenleme yaparak hamamın geri kalan kısmında tadilata ve restorasyona devam ediyoruz" dedi.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal