Rahmi Koç Müzesi’nin Lokomotifleri Londra'ya Misafir Oldu

Rahmi Koç Müzesi, demiryolu ulaşımının tarihine bu defa Londra Bilim Müzesi ile ortaklık yapıyor. Dünyanın önde gelen müzelerinden olan Bilim Müzesi’nde, müzenin koleksiyonundaki üç lokomotif modeli sergilenmeye başladı.

27.10.2020-15:39 - (Son Güncelleme: 27.10.2020-15:36) Rahmi Koç Müzesi’nin Lokomotifleri Londra'ya Misafir Oldu

Endüstri, ulaşım ve iletişim tarihinde adeta efsanelere ev sahipliği yapan Rahmi Koç Müzesi, ‘sınırsız müzecilik’ anlayışıyla sürdürdüğü kültürel çalışmalar halkasına bir yenisini daha ekledi. Müzenin zengin koleksiyonunda yer alan lokomotif modellerinden üçü, London Science Museum’da (Londra Bilim Müzesi) sergilenmek için yapılan davet üzerine İngiltere’ye götürüldü. Science Museum’da sanatseverlerle buluşan 'Brass, Steel and Fire / Pirinç, Çelik ve Ateş' başlıklı sergi, 100 yıllık model yapımı ve lokomotif mühendisliğinin hikayesini aktarıyor.

Sanayi Devrimi'nin göz bebeği olan trenler, bin 800'lü senelerin başında ilk olarak İngiltere'de kullanılmaya başlandı. Teknolojik gelişmelerle beraber, bugün en hızlı ulaşım araçlarından biri haline geldi. Bu değişime ve gelişime en büyük katkıyı sağlayan ise mühendislere ilham veren, yeni fikirler doğuran lokomotif modelleriydi.

Sergide, dünyanın en eski model lokomotifi Salamanca’nın da yer alıyor. Dünyanın en eski çalışan buhar makinesi de ziyaretçilere bir video eşliğinde gösterilebiliyor.

Science Museum da yeni sergisi ile ziyaretçilerini dünyanın en eski model lokomotifleri ve el yapımı bu modelleri ustalıkla işleyenlerin hikayeleri ile buluşturuyor. Sergi, görsel bir zenginliğin yanı sıra, modellerin yapımındaki tutku ve mutluluk hakkında da fikir veriyor.

22 Ekim - 3 Mayıs tarihleri arasında gezilebilecek sergideki 19 model arasında Rahmi M. Koç Müzesi’nin raylı ulaşım koleksiyonundan üç nadide obje de yer alıyor. Science Museum’dan yapılan davet üzerine sergilenmek üzere İngiltere’ye gönderilen objeler şu şekilde:

Güney Doğu & Chatham Demiryolları 4-4-0 Wainwright E Class Lokomotif Modeli, 1905.

2-2-2 Bahçe Tipi Lokomotif Modeli, 1860 yılında Ransome, Sims & Co. tarafından Ipswich, Suffolk’ta üretildi.

Fire King 2-2-2 düzenekli model, 1841 yılında Josiah Evans Haydock tarafından yapıldı, imzalandı ve tarihlendi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal