Patara'da Heyecanlandıran Keşifler

Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nde kazı çalışmaları sırasında bulunan yüzlerce yıl öncesine ait iki heykel heyecan yarattı.

27.05.2020-12:24 - (Son Güncelleme: 27.05.2020-12:23) Patara'da Heyecanlandıran Keşifler
Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Fahri Işık ve ekibi tarafından 1988'de başlatılan dünyaca ünlü Patara Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları 1999'dan bu yana da Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020 yılının 'Patara Yılı' ilan edilmesinin ardından çalışmalar aralıksız sürdürülürken kazılarda yüzlerce yıl öncesine ait iki heykel daha ortaya çıktı.

Yeni bulunan heykelllerden birinin parçası üstünde Eros'un mini ayak parmakları olduğu açıklandı.

Prof. Dr. Havva İşkan Işık, 23 Mayıs'ta ortaya çıkan yeni heykelleri sosyal medya hesabından paylaştı.

Eserle ilgili Prof. Dr. Havva İşkan, “Bugün. Yeni bulunan bir heykel parçası üstündeki Eros'un minicik ayak parmaklarına dokunmak ve kazının heykel bulma rekortmeni henüz 20 yaşındaki öğrencim Baran'la sevincimiz" diye yazdı.

Prof. Dr. Havva İşkan, Ramazan Bayramı'nın ikinci günündeki kazı çalışmalarında ortaya çıkan heykelin çıkarılış anını sosyal medya hesabından paylaşarak, “Nasıl güzel bilseniz. Bir tane daha. Bu toprakların kültürü ve sanatı işte böyle binbir emekle ortaya çıkıyor. Bu vesileyle bir kez daha: Her bir kaçak kazı, tahrip edilen, kaçırılan her bir eski eser bizim kültürel kimliğimiz ve geçmişimiz için bıçak yarasıdır; vatan hainliğidir. Ve bir kez daha: Bugün dünyanın en önemli müzelerini dolduran eserlerin sadece Anadolu'dan değil; bir zamanlar Osmanlı toprağı olan Mısır, Yunanistan, Irak ya da Ege adaları gibi coğrafyalardan götürüldüğünü unutmayın; hicran yaramızdır" ifadelerine yer verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından heykelle ilgili bilgilerin açıklanacağını belirten Prof. Dr. İşkan, eserlerin konservasyona gönderileceğini belirtti.

Bu yılki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan heykel sayısı da 10'u geçti.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal