Patara Deniz Feneri Orijinal Taşlarıyla Restore Edilecek

Patara Neron Deniz Feneri’nin orijinal taş malzemeleriyle restore edilmesi için "taş hastanesi" kuruldu.

03.06.2020-12:39 - (Son Güncelleme: 03.06.2020-12:38) Patara Deniz Feneri Orijinal Taşlarıyla Restore Edilecek
Roma İmparatoru Neron tarafından dönemin prestij projesi olarak yaptırılan ve dünyadaki ikinci deniz feneri olarak inşa edilen Patara Neron Deniz Feneri’nin orijinal taş malzemeleriyle yükselmesi için "taş hastanesi" kuruldu.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık'ın koordine ettiği çalışmalarda eserin orijinal malzemesi taşlar gün yüzüne çıkarıldı.

Patara Neron Deniz Feneri’nin eski haline dönmesi için taşlar tetkik ediliyor, düzenleniyor ve temizleniyor.

Antik Kenti Kazı Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık, fenerin Patara'daki en heyecan duyduğu eserlerin başında geldiğini belirtti.

Fenerin ilk yapıldığı taş malzemeyle ilgili çalışmalara değinen Işık, "Patara'daki fener dünyadaki ilk deniz feneri değil ama kendi orijinal malzemesiyle ayağa kaldırılabilecek olan tek fener olacak." ifadesini kullandı.

DENİZ FENERİ ESKİ HALİNE DÖNECEK

Taş hastanesiyle ilgili de bilgi veren Işık, "Fener adeta taş taş üstünde yükselmeye başlayacak. Bu gerçek anlamda bir hastane. Yapıya iade edilecek orijinal blokların her biri bu hastanede tek tek lazer taramadan geçirilecek, 3 boyutlu modellenecek. Bu modellerin yine 3 boyutlu çıktısı alınacak. Böylece fenerin bütün orijinal bloklarını lego taşı gibi elde edip bütün denemelerimizi, kurgulamalarımızı daha önceden oluşturduğumuz restitüsyon projesinde kontrol etme fırsatına sahip olacağız." dedi.

Işık ayrıca şu bilgileri verdi:

"Bu taramadan sonra taşlar özel ölçüm aletleriyle taşıyıcılıkları ölçümlenecek. Ne kadar yük kaldırabilecekleri tespit edilecek. Çünkü birinci metrede bulunan bir taş 26 metre yükü taşıyabilecek mi? Ona bakacağız. Kılcal çatlakları olanların onarımı, güçlendirilmesi yapılacak. Taşlar, üzerlerinde birçok tetkik, operasyon yapıldıktan sonra yerlerine konulacak. Çok büyük sorumluluk isteyen bir restorasyon çalışması. Bütün bu çalışmaları taş hastanesinde gerçekleştireceğiz."
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal