Padişah Tarafından Planı Çizilen Tek Cami: Yıldız Hamidiye Camii

Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı'nın kuzeyindeki Yıldız Sarayı yolunun yer alan Yıldız Hamidiye Cami'nin planının bir Osmanlı padişahı tarafından çizildiğini biliyor muydunuz?

06.05.2020-14:08 - (Son Güncelleme: 06.05.2020-14:58) Padişah Tarafından Planı Çizilen Tek Cami: Yıldız Hamidiye Camii
İhtişamıyla eşi benzeri olmayan Beşiktaş'taki Yıldız Hamidiye Camii, 1885 yılında inşa edildi. Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’ya benzetilen caminin hikayesi de oldukça ilginçtir.

Rivayete göre, Sultan II. Abdülhamit 1876’da tahta çıkar ve kısa bir süre Dolmabahçe Sarayı'nda kaldıktan sonra Yıldız Sarayı'na yerleşir. Ağabeyi V.Murad'ın tekrar tahta geçeceği düşüncesi onun içini yer ve bu endişeyle saraydan uzaklaşmamak için cuma selamlığında kullanılmak üzere Yıldız Sarayı’nın Koltuk Kapısı’nın girişi önündeki yüksek set üzerine yeni bir cami yapılmasını ister.

Mimar olarak ise Ebniye-i Seniyye İdaresi’nde otuz yılı aşkın bir süre çalışan Nikolaki Kalfa adlı bir Rumu seçer. Caminin planını ise padişah kendisi çizer. Planı bir padişah tarafından planı çizilen tek cami olma özelliğini taşıyan caminin 20 Aralık 1881'de temeli atılır ve dört yılda tamamlanır.

Dikdörtgen bir plan üzerinde kesme taşlardan ve tavan üzerinde tek kubbeden yapılan caminin küçük ve yüksek kubbesi, on altı penceresi olan çokgen bir kasnak üzerine oturtulmuştur.

Görkemli duruşuyla bir paşişahın elinden çıktığı çok belli olan iki katlı caminin mihrabı mermerden yapılmıştır. Minaresi kesme taştan tek şerefeli olarak yapılan caminin avlusunda 1890 yılında yapılan "Saat Kulesi" bulunur.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal