Osmanlı’da Hürrem Sultan Dönemi

Hürrem Sultan Ukrayna sınırları içinde kalan Rogatin bölgesinde yaşayan fakir bir aileye sahip Katolik bir babanın kızı olarak dünyaya gelmiştir. Hürrem Sultan’ın asıl adı Alexandra Lisowska’dır. Yavuz Sultan Selim döneminde esir alınmıştır.

24.07.2020-10:06 - (Son Güncelleme: 24.07.2020-10:04) Osmanlı’da Hürrem Sultan Dönemi

Hürrem Sultan güler yüzlülüğüyle bilinen bir kişiydi. Güler yüzlü olduğu için ona Hürrem veya Hürremşah denilirdi. Sarayda iyi bir terbiye görmüştür Hürrem Sultan.

Çok zeki ve cazibeli bir kızdı ve cazbesi ve zekası sayesinde Kanuni Sultan Süleyman’ın gözdesi oldu. Şehzade Mehmed’i doğurduktan sonra Haseki ünvanını aldı. Osmanlı’da Hürrem Sultan dönemi pek olaylı geçmiştir. Hürrem Sultan Mehmed’ten sonra Mihrimah sultanı dünyaya getirdi. Daha sonra Abdullah, Selim, Bayezid ve Cihangir adında çocuklar doğurdu. Bu çocuklarından Abdullah küçük yaşta hayata gözlerini yumdu. Kanuni Sultan Süleyman’ın Mustafa adlı oğlunun annesiyle aralarında çekişmeler yaşandı. Hürrem Sultan Kanuni Sultan Süleyman ile cariyelere nikah zorunluluğu olmamasına rağmen nikahlandı.

Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman’ın kalbinde büyük yer ederek sevgisini kazandı ve üzerinde hakimiyet kurdu. Daha sonra Hürrem Sultan Sultan Süleyman’dan sonra şehzade Mustafa’nın değil de kendi oğullarının tahta geçmesi için uğraştı. İbrahim Paşa’nın ölümüne sebep olduğu söyleniyor. İbrahim Paşa öldükten sonra devlet işlerine daha çok karışmaya başladı Hürrem Sultan. Kızını Rüstem Paşaya vererek ve Rüstem Paşa’nın veziriazam olmasını sağlayarak devlet işlerine daha çok girebildi. Hürrem Sultan büyük oğlu Mehmed’i kaybettikten sonra diğer oğullarının tahta geçmesi için uğraş verdi. Bayezid daha iyi eğitim aldığı için onun tahta geçmesi için daha çok uğraştı. Uzun uğraşları sonucunda da oğlu Selim tahta çıktı.

Hürrem Sultan’ın Ölümü

Hürrem Sultan’ın ölümü hakkında pek çok rivayet vardır. Ancak o rivayetlerin ötesinde Hürrem Sultan’ın kalp hastası olduğu ve bu sebepten öldüğü gerçek ölüm nedeni olarak bilinir. Hürrem Sultan oğlu Cihangir’i kaybettikten sonra büyük üzüntüler yaşadı ve bunun hastalığını tetiklediği söylenir. Hastalığı hakkında bazı kayıtların dışında başka bir şey bilinmiyor. Bir süre hasta yattığı ve sonrasında da öldüğü biliniyor.

Hürrem Sultan’ın Çocukları ve Torunları

Mihrimah Sultan, II.Selim, Şehzade Mehmed, Şehzade Bayezid, Şehzade Cihangir ve Şehzade Abdullah Hürrem Sultan’ın Kanuni Sultan Süleyman’dan olan çocuklarıdır. Ayşe Hümaşah Sultan, III. Murad ve Esmehan Sultan da torunlarıdır.

Hürrem Sultan İle İlgili Kitaplar

Hürrem Sultan’ın hayatını anlatan birden çok kitap yazılmıştır. Hürrem Sultan’ın hayatı kitap yazılmakla kalmamış dizilere konu olmuştur. Moskof Cariye Hürrem Sultan Hürrem Sultanın hayatını konu alan bir kitaptır. Hürrem Sultan adıyla çıkarılan bir kitapta vardır. Bu kitapta Hürrem Sultan’ın hayatını ve saray hayatını anlatan bir kitaptır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal