Osmanlı'da Girişimcilik

Günümüzde Osmanlı'da girişimcilik konusu sıklıkla araştırılan konular arasında bulunuyor. Çoğunluk tarafından Osmanlı'da girişimciliğin daha çok gayrimüslimler tarafından yürütüldüğü düşünülmektedir. Fakat bu konuda Müslüman tacirlerin de oldukça aktif oldukları biliniyor. Peki Osmanlı'da girişimcilik nasıldı?

23.07.2020-17:20 - (Son Güncelleme: 23.07.2020-17:17) Osmanlı'da Girişimcilik

Osmanlı devlet yönetimini incelediğimizde ekonomik yaşama ilişkin politikalara fazla önem vermediğini görüyoruz. Osmanlı devleti yeni pazarlar bulma, ekonomik anlamda büyüme gibi konularla ilgili fazla hedef belirlememiştir.

Osmanlı'da başkentini ve sarayın ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir üretim sistemi kurulmuştu. Fakat bu üretim sistemi sadece İstanbul'a yönelikti.

Osmanlı'da girişimcilik çoğunlukla İstanbul bölgesi ile kısıtlı kaldı. Esnaf ve zanaatkarlar uluslararası nitelikte ticaretle uğraşamadılar. Üretilen ürünlerin çoğunluğu İstanbul'da kullanılıyordu. Ticaretini bölgeler arası niteliğe taşımak isteyenler ise devlet tarafından durduruluyordu. İhracat yapan zanaatkar ve esnaflar işinden alıkonulur ve cezalandırıldı.

Yasaklar

Sarayın ve başkentin ihtiyaçlarının karşılanamaması durumunda kalmamak için devlet girişimcilere sürekli müdahalede bulunuyordu. Bu yasaklar İzmir bölgesinde tarımsal üretim yapanlara, farklı bölgelerdeki dokumacılık ile ilgilenenlere sıklıkla uygulanmaktaydı. Osmanlı'da devletin girişimciliğe bakışı başkentin ve sarayın ihtiyaçlarının karşılanması şeklindeydi. Bu yüzden ticaret ile ilgilenenler ve devlet arasında devamlı bir mücadele vardı. Bölgeler arası ticarete girişmek isteyenler engelleniyor ve başkente yönlendiriyordu. Tüm bu yasaklar yüzünden Osmanlı devleti ile diğer ülkeler arasında pazar dengesizlikleri oluştu.

Sanayi Devrimi

Sanayi devrimi sonrasında Osmanlı topraklarından batıya kaçak yollarla ihracat yapılmaya başlandı. Batının hammadde ve gıda maddesinde olan ihtiyacı bu durumu doğurmuştu. Osmanlı devleti yine bu duruma engellemeye ve girişimciliği İstanbul içerisinde tutmaya çabaladı.

Girişimciliği Teşvik Eden Kurumların Gelişmesi

Anadolu'da girişimciliği teşvik eden kurumların gelişmesi devlet ile bireylerin ürün talebinde birbiri ile rakip olmasının sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Ham pamuk ve işlenmiş ürün ticareti yapanlar kentlerde yoğunlaşmıştı. Bu ürünler kentlerdeki çarşılarda satılıyordu. Dokumacılık ise devletin tek alıcı konumda olduğu yerlerde yoğunlaşmıştı. Üretilen ürünler büyük ölçüde saray, ordu ve tersanenin ihtiyaçlarını karşılıyordu.

19.yüzyılda Girişimcilik

Osmanlı'da girişimcilik 19. Yüzyılda farklı bir noktaya evrildi. Küçük çapta sanayi üretimi yapan kurumlar açıldı. Loncalar bu imalatçılar tarafından ele geçirildi. Bu kurumlarda 1826 yılında yeniçeri isyanı bastırıldıktan sonra kurulan ordunun üniformaları üretildi.

Fason üretim denilen sisteme geçiş yapıldı. Malzemeler evlerinde oturan kadınlara ürün yapılması için teslim edildi. Bu ürünün satışından elde edilen para kadın ile paylaşıldı.

Osmanlı'da sanayi üretimi düzenli bir yapıda kurulamamıştı. Üretim süreci farklı mekanlarda devam ediyordu. Bu yüzden malzemeler sürekli taşınmak zorunda kalıyordu. Daha sonra bu parçalanmış yapıyı tek bir noktada toplamayı başaran dokuma tüccarları oldu. Tüccarlar çoğunlukla işlerini kendilerinden daha küçük çaptaki girişimcilere emanet ederdi. Yani işin başında bizzat bulunmuyorlardı. Zamanla gelişerek Osmanlı sanayi üretimi de dünya genelindeki gibi bir hal almaya başladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal