Osmanlı Devleti’nde Başkent Değişimleri

Osmanlı Devleti başkent değişimleri neye göre yapılmaktadır; fethedilen bölgelerde stratejik değişimler meydana geldiği zaman direkt olarak başkent değişiklikleri de yapılmaktadır. Yapılan başkent değişiklikleri incelendiği zaman Osmanlı'nın genel manada yüzü batıya dönmüştür.

22.07.2020-16:41 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-16:38) Osmanlı Devleti’nde Başkent Değişimleri

Fetihlerin hız kazandığı dönemde son kez başkent değişikliği yapılmış ve İstanbul belirlenmiştir. Cumhuriyetin kurulmasına kadar da başkent olma özelliğini korumuştur. Stratejik konumu ve aynı zamanda Doğu Roma’nın da merkezi olması bu şehrin başkent olarak belirlenmesini sağlayan en temel unsurlar arasındadır.

Osmanlının Başkentleri Hangileridir?

Osmanlı Devleti başkent değişimleri neye göre yapılmaktadır sorusu yanıtlanırken başkentlerin nerelerde olduğuna göz attığınızda dahi biri çıkarım yapabilirsiniz;

  • Söğüt
  • İznik
  • Bilecik
  • Bursa
  • Edirne
  • İstanbul

Başkentlerin genel özelliklerine bakıldığı zaman çok stratejik alanlar oldukları ve aynı zamanda Avrupa’ya tam manası ile tehdit oluşturdukları da fark edilebilir. Hıristiyan dünyasının kalbi olan İstanbul’un elde edilmesinin hemen sonrasında sabit bir merkez olarak yatırımlar bu çevrede şekillendirilmiştir.

Bu alanda yüzün batıya dönüldüğü ve asıl hedefin Avrupa’ya ilerlemek olduğu çok daha net bir biçimde görülmektedir. Bu sürecin sonrasında doğuda da çok farklı stratejik yerler ele geçirilmiştir fakat devletin başkentinin doğuya taşınması söz konusu olmamıştır.

Büyülü Başkent İstanbul

Osmanlı Devleti başkent değişimleri neye göre yapılmaktadır konu başlığında İstanbul’un çok özel bir yere sahip olduğu oldukça açık biri biçimde kendini göstermektedir Doğu Roma imparatorluğunun başkenti olan bu mekanın Ortodoks Hıristiyanlar için adeta kutsal bir mabet olduğunun da belirtilmesi gerekiyor. Bizans’ın kalbini ele geçiren padişah ise Fatih Sultan Mehmet olmuştur. Bu şekilde Peygamber Efendimizin söylediği rivayet edilen kutlu komutan olma şerefine de nail olmuştur. Özellikle yapılan hazırlıklar ve verilen emeklere bakıldığı zaman bu güzel şehrin alınması ve başkent yapılması konusunda ecdadımızın emeklerinin hakkının verilmesi gerekiyor.

Avrupa İçin Tehdit Olan Bir İmparatorluk!

Avrupa için en büyük tehditlerden biri olan Osmanlının giderek yaklaşan tehdidi adım adım kendini hissettirmiştir. Sadece bir Türk gücü olması değil aynı zamanda İslam ile yönetilen bir devlet olması da bu derece sert tepkinin gelmesi ive defalarca Haçlı Birliğinin oluşturulması tetikleyen unsurlardandır.

Her bir fethedilen yer ile Avrupa için büyüyen tehdit sonunda Fatih’in İstanbul’u tehdit etmesi ve ele geçirmesi ile son bulmuştur. Daha sonrasında Avrupa’nın göbeği olan Belgrad’a kadar alınmış fakat başkent taşınması gibi biri durum söz konusu olmamıştır. İmparatorluğun göz bebeği her zaman İstanbul, fetihten önceki adı ile Konstantiniyye, olmaya devam etmiştir. Başkentlerin anlamlarına bakıldığı zaman ve hala gezme fırsatı elde ettiğinizde tarihi dokunun sizi Osmanlının o ihtişamlı zamanlarına götürdüğünü fark edebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal