Osmaniye'deki Kastabala Antik Kenti'ndeki Kazı Çalışmaları Tekrar Başladı

Osmaniye'de 2 bin senelik geçmişe sahip Kastabala Antik Kenti'nde bir süredir durduğu bilinen kazı ve araştırma çalışmaları, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı Müze Müdürlüğü Başkanlığı tarafından yeniden başlatıldı.

21.10.2020-11:32 - (Son Güncelleme: 21.10.2020-11:26) Osmaniye'deki Kastabala Antik Kenti'ndeki Kazı Çalışmaları Tekrar Başladı

Kastabala Antik Kenti’nde ilk kez Bakanlar Kurulu Kararı izniyle 2009 yılında arkeolojik çalışmalara başlanan bölgede, bir süredir duran kazı çalışmaları yeniden başlatıldı.

Kazı sorumlusu Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Faris Demir, antik tiyatronun bu sene tamamen gün yüzüne çıkartılmasının hedeflendiğini belirtti.

ALANDA TEMİZLİK VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ YAPILDI

Ara verilen kazı çalışmalarını yeniden başlatan Kültür ve Turizm Bakanlığına teşekkür eden Faris Demir, 'Kastabala Antik Kenti, antik dönemde Kilikya olarak bilinen önemli kentlerden birisidir. Antik kaynaklarda Kastabala olarak geçen ismi, 'Hierapolis' yani kutsal kent olarak da geçmektedir. Kutsal olan kentte en az iki tane tapınağın varlığı bilinmektedir. Arkaik ve klasik dönemlerde kutsal olduğunu bildiğimiz kent, Helenistik ve Roma dönemlerinde de kutsal olma özelliğini devam ettirmiştir. Kentte ana yapılar, sütunlu cadde, hamam yapıları, tiyatro, iki kilise ve bir kaleden oluşmakta. Tiyatro günümüze oldukça sağlam olarak ele geçmiş. Kentteki yapıların üzeri bitki örtüsü ve brandalarla kaplıydı. Alan temizliği ve çevre düzenlemesi yaparak ziyaretçilerimizin görebileceği bir çalışma gerçekleştirdik' ifadelerinde bulundu.

TOPRAK ALTINDA KALMIŞ OTURMA SIRALARI ORTAYA ÇIKARTILIYOR

Bu çalışma beraberinde ziyaretçi sayısında önemli bir artış gözlemlendiğini vurgulayan Demir, 'Bu ziyaretçilerimizin yanında sürpriz olarak birçok yabancı turların akınına da uğramış bulunmaktayız. Çalışmalarımıza tiyatro oturma sıralarını açığa çıkartılmasıyla başladık. Tiyatro basamakları iki kat bölümden oluşmakta. Üst kat bölümler biraz tahrip olmuş ama tamamlanabilir düzeyde. Alt kattaki oturma sıraları ise toprak altında kalmış ve en az 4 metre seviyesinde olduğunu düşünüyoruz, en az 7-8 oturma basamaklarını ortaya çıkartılabilir. O zaman tiyatro kendini daha net gösterecektir.' dedi.

'AMAÇ, KENTİN GÖRÜNEBİRLİĞİNİ SAĞLAMAK'

Dr. Faris Demir, antik kentteki kazı çalışmalarının, ziyaretçilerin bölgeyi daha rahat gezebilmesi ve görebilmesi için devam edeceğini söyledi. Çalışmalardaki ilk amacın kentin görünebilirliğini sağlamak olduğunu belirten Demir, brandaların kaldırılması ve bitki örtüsünün temizlenmesi çalışmalarının yapıldığını söyleyerek, 'İstekler doğrultusunda büyük ilgi olunca kazı çalışmalarına da başlamamız istendi. Tiyatroda kazı çalışmalarına başladık. Burada başlamamızın nedeni de o dönemdeki kentin kültür ve sanat merkezi tiyatrolardı. Tiyatroda büyük ölçüde ayakta. Çalışmalarımızı çok hızlı bir şekilde tamamlayarak ziyaretçilerimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz' açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal