Oscar Akademisi'nden 4 Yeni Kriter

Çeşitliliğe yer vermediği için yıllardır eleştirilen 'Oscar çok beyaz' eleştiri ve kampanyalarına maruz kalan Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, ‘En İyi Film’ adayları için hem ekran önünde hem de kamera arkasında uyulması gereken dört yeni ‘çeşitlilik kriteri’ni duyurdu.

09.09.2020-15:02 - (Son Güncelleme: 09.09.2020-14:59) Oscar Akademisi'nden 4 Yeni Kriter
Oscar ödüllerini dağıtan Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, yeterince temsil edilmeyen ırksal veya etnik grupların, kadınların, LGBTİ + bireylerin, bilişsel veya fiziksel engellilerin, sağır veya işitme güçlüğü çekenlerin temsilini sağlamak için yeni kriterler belirlediğini duyurdu.

Bu hareket, Oscar törenlerinin, adaylarında çeşitlilik eksikliği nedeniyle tutarlı bir şekilde eleştirilmesinin ve 'Oscar çok beyaz' şeklinde protesto kampanyalarının ardından geldi.

Akademi’den yapılan açıklamada, 'Standartlar, sinemaya giden seyircilerin çeşitliliğini daha iyi yansıtmak için ekranda ve kamera arkasında eşit temsili teşvik etmek için tasarlandı' denildi.

EN İYİ FİLM İÇİN DÖRT KRİTER

Oscar Akademisi, ‘En İyi Film’ kategorisinde yarışacak adaylar arasındaki çeşitliliği teşvik etmek, ayrıca ekran önünde ve arkasında eşit temsili sağlamak adına uyulması gereken dört temel kriter belirledi. Bu kriterlerin en az ikisini karşılama şartı getirildi.

İlk kriter, başrol oyuncusunun yeterince temsil edilmeyen bir gruptan olması ve yan rollerin yüzde 30’unun azınlıklardan oluşması ya da filmin, bu toplulukların yaşadığı sorunlara işaret etmesi olarak belirlendi.

İkinci kriter, sahne arkası yönetici ekibin veya teknik ekip üyelerinin tarihsel olarak dezavantajlı gruplardan seçilmelisi; ayrıca bu grubun kadınları, farklı ırkları, LGBTİ’leri ve engellileri de kapsaması oldu.

Diğer iki kriterse, yeterince temsil edilmeyen kişilere staj ve eğitim sunulması, ayrıca filmin pazarlama ve dağıtım ekiplerinde aynı çeşitliliğin sağlanması olarak belirlendi.

Söz konusu yeni kriterler, 2024’te düzenlenecek 96. Akademi Ödülleri ile birlikte hayata geçirilecek.

Akademi Başkanı David Rubin ve Akademi CEO’su Dawn Hudson yaptıkları ortak açıklamda, 'Penceremiz, hem sinema filmlerinin yaratılmasında hem de onlarla bağlantı kuran izleyicilerde çok çeşitli küresel nüfusumuzu yansıtacak şekilde genişlemeli' dedi. İkili ayrıca, 'Bu standartların, sektörümüzde uzun süreli ve temel değişim için katalizör olacağına inanıyoruz' ifadesini kullandı.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal