Ölünün Arkasından Neden Helva Yapılır?

Ölünün arkasından helva yapmak Anadolu kültüründe oldukça yaygındır. Ölü helvası geleneğinin nereden çıktığı ve neden yapıldığı sıklıkla merak ediliyor. Helva kavurarak edilen dualar ile, ölünün kabrinde çektiği acılar hafifler düşüncesi vardır. Peki ölünün arkasından neden helva yenir?

20.01.2021-12:44 - (Son Güncelleme: 20.01.2021-12:44) Ölünün Arkasından Neden Helva Yapılır?

Anadolu'nun birçok yerinde olan ölü helvası geleneği yaygındır. Ölülerin arkasından helva kavurmanın çeşitli nedenleri var. Ölünün arkasından neden helva kavrulur?

ÖLÜNÜN ARKASINDAN NEDEN HELVA KAVRULUR?

Ölen kişinin ardından kavrulan helva kokusunun ölen kişinin ruhuna gittiğine inanılır. Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise ölünün ardında kalanları besler. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle kavrularak misafirlere sunulur.

Ölü helvası geleneği, cenazenin kaldırıldığı ilk gün başta olmak üzere ölenin yedinci, kırkıncı, elli ikinci günleri ile ölüm yıldönümünde ölen için hayır yapmak amacıyla sürdürülen geleneklerdir. Bu gelenek, Anadolu’nun farklı yerlerinde 'can helvası', 'can aşı', 'kazma-kürek helvası' ve 'hayır' biçimlerinde de adlandırılmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal