Nesli Tükenen Hayvanlar Nelerdir Nesli Tükenen Hayvanlar Listesi

Nesli tükenen hayvanların sayısı oldukça fazla. Doğal afetler, iklim ya da yerküre değişimleri gibi birçok sebepten dolayı çoğu canlı türünün nesli tükenmiştir.

13.04.2018-17:54 - (Son Güncelleme: 13.04.2018-17:54) Nesli Tükenen Hayvanlar Nelerdir Nesli Tükenen Hayvanlar Listesi

Dünyanın doğal bir dengesi olduğu için bazı canlıların yok olması normal bir sonuçtur. Ancak insan faktöründen ötürü de birçok hayvanın doğal olmayan nedenlerden dolayı nesli tükenmiştir.

DİNOZORLAR

Dinozorlar 160 milyon yıl civarında kara hayatına egemenlik kurmuş hayvanlardır. Yeryüzünde bulunan yaklaşık 1000 dinazor türünün 65 milyon yıl önce çoğu türün nesli tükenmiştir. Dinazorların nasıl yok olduğu ile ilgili birçok iddia gündeme atılmıştır. Bunlardan en kabul göreni ise Nobel ödüllü fizikçi Luis Alvarez ve oğlu jeolog Walter Alvarez'in ileri sürdükleri fikirdir. Onların fikri "dinozorların sonunun 65 milyon yıl önce yaklaşık 10km çapında bir göktaşının Dünya'ya çarpmasıyla nesillerinin tamamen sona erdiği yönündedir

MOA KUŞU

700 yıl kadar önce soyu tükenen Moa kuşu, tüm zamanların en büyük kuşuydu. Yeni Zelanda'ya özgü bu dev kuşun neden yok olduğu son yıllarda bulundu. İnsanlar Yeni Zelanda'ya ayak bastıklarında Moalar neredeyse tükenmek üzereymişler. Kemiklerin büyüme sürecini araştıran Bilim Adamı Turvey, devekuşuna benzeyen bu dev kuşun on yıl kadar devam eden çocukluk dönemi sebebi ile soylarının tükendiğini anladı. Maoriler 1280 yılında Yeni Zelanda'ya ilk geldiklerinde uzun yavruluk dönemi yüzünden kolay yakalanabilir haldeki kuşları henüz üreme dönemine gelmeden birer birer öldürüp yok ettiler.

MAMUT

4,5 m boy ve 8 ton ağırlığa kadar varan bu cinsin son üyeleri M.Ö. 1700 yılında yaşamıştır. Bulunan en eski mamut fosilleri 4 milyon yaşındadır.

KUZEY PASİFİK BALİNALARI

Kuzey pasifik balinaları özellikle 1960'lı yıllarda başlayan balina avı nedeniyle çok hızlı bir şekilde tükenmiştir.

TASMANYA KAPLAN

20. yüzyılda soyu tükenen Avustralya'ya özgü büyük bir etçil keseli hayvandır. Tasmanya kaplanının yaşayan en yakın akrabasının, tasmanya canavarı veya numbat olduğu düşünülüyor. Tasmanya kaplanı, keseli memeli hayvanlar türündendir ve Tazmanya kaplanının sonuncusu, 1936 yılında Hobart hayvanat bahçesinde ölmüştü.

SMİLODON (KILIÇ DİŞLİ KAPLAN)

Kılıç dişli kaplan olarak tabir edilen kaplanlar aslında kılıç dişli kedilerdir. Amerika kıtasının açık alanlarında yaşamıştır. Koloni şeklinde yaşamışlar. 20 cm boyundaki dişleri oldukça serttir. Nesilleri 10Bin yıl önce tükenmiştir.

AYI KÖPEĞİ

50 milyon yıl önce Eosen devrinde ortaya çıkmış olup Miyosen devrine kadar yaşadığı düşünülmete olan hayvandır. Görüntüsü küçük bir ayıyı ve  de büyük bir köpeğe benzemektedir. 15 milyon yıl önce nesiller tükendi.

 

En Son Kültür Sanat Haberleri İçin Aşağı Kaydırın

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal