Nazım Hikmet Ran 117. Doğum Gününde Anılıyor

Türk şiirinin Mavi Gözlü Dev'i olarak bilinen Nazım Hikmet, 117’nci doğum gününde pek çok ilde bugün ve farklı tarihlerde düzenlenecek çeşitli etkinliklerle anılıyor. Sosyal medyada ise doğum günü dolayısıyla Nazım Hikmet’in şiirleri paylaşılarak anılıyor.

15.01.2019-13:08 - (Son Güncelleme: 15.01.2019-13:38) Nazım Hikmet Ran 117. Doğum Gününde Anılıyor

Şiirleri hemen hemen tüm dillere çevrilen dünya şairi Nazım Hikmet, 20 Kasım 1901 tarihinde Selanik’te doğdu. Fakat 17 Ocak 1902 tarihinde nüfusa geçirildi. Babası, Matbuat Umum müdürlüğü ve Hamburg Şehbenderliği'nde görevli olan Hikmet Bey, annesi Ayşe Celile Hanım'dır. Celile Hanım piyano çalan, resim yapan, Fransızca bilen bir kadındır. Yaşamının büyük kısmını hapiste ya da sürgünde geçiren Nazım Hikmet, pek çok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin önde gelen isimlerindendir. Uluslararası bir ün sahibi ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında yer almaktadır..

UNESCO tarafından ilan edilen 2002 Nâzım Hikmet yılı için besteci Suat Özönder 'Şarkılarda Nâzım Hikmet' adlı bir albüm düzenledi. Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığının katkılarıyladesteği ile Yeni Dünya plak şirketi tarafından hayata geçirildi.

3 Haziran 1963 tarihinde saat 06:30'da gazetesini almak üzere ikinci kattaki dairesinden apartman kapısına yürümüş ve tam gazetesini aldığı sırada geçirdiği kalp krizi sonucunda vefat etmiştir. Ölümü üzerine Sovyet Yazarlar Birliği salonunda gerçekleştirilen törene yerli yabancı yüzlerce sanatçı katılmış ve tören siyah beyaz olarak kaydedilmiştir.

Son Dakika Kültür Sanat Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal