Muş’un Tarihi ve Kültürü Gravürlerde

Muş’un tarihi ve kültürel mirasları Muş Alparslan Üniversitesi’nin gravür sanatı çalışmalarıyla tanıtılacak.

06.07.2020-13:14 - (Son Güncelleme: 06.07.2020-13:12) Muş’un Tarihi ve Kültürü Gravürlerde

Muş Alparslan Üniversitesi tarafından uygulanan gravür sanatı çalışmasıyla kentin tarih ve kültürü gravür kağıdına basılarak tanıtılacak.

Muş’un tarihi ve kültürel mirasları Muş Alparslan Üniversitesi’nin gravür sanatı çalışmalarıyla tanıtılacak.

Usta eller, meşakkatli aşamalardan geçen plakaları detaylı çizim ve asitleme işleminin ardından gravür kağıdına basıyor.

Üniversitenin amacı hem gravür sanatını herkes tanıtmak hem de Muş’un kültürünü ve tarihini ziyaretçilere sunmak.

MUŞ’TA BİR İLK

Muş Alparslan Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mimari Dekoratif Sanatlar Programı Öğretim Görevlisi Abdulkadir Öznüler,  “Burada ilerleyen süreçte düşündüğümüz bir gravür çalıştayı olacak. Bu çalışmada Muş’ta gözle görülen tarihi eserler ya da zamanla tahrip edilmiş eserler yer alıyor. Buraya Türkiye’den yaklaşık 25 kadar gravür sanatçısı davet edeceğiz. Bu çalışmayı da çalıştay öncesi bir ön çalışma olarak düzenledik. Aynı zamanda yapacağımız eserleri de Muş’a kazandırmayı planlıyoruz. Şu anda Muş’ta en çok bilinen 7 eseri baz aldık. İçlerinde Ulu Camii, Murat Köprüsü, yıkılan Çengilli Kilisesi de var. Buradaki gayemiz tamamen gravür sanatının doğudaki eksiklikleri biraz olsun giderebilmek, halkla bir araya getirebilmek ve tanıtabilmektir. Umarım bu konuda da başarılı olabiliriz” dedi.

Muş’ta ilk kez bu sanatın icra edildiğini söyleyen Öznüler, “Gravür çalışmasında bir eser birçok aşamadan geçiyor. Gravürün en güzel özelliklerinden birisi de bir plakaya sahip oluşumuz. O plakadan birçok kopya eser elde edebiliyoruz. Bir nevi matbaa tekniğidir. Bizden katkılarını hiç esirgemeyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat olmak üzere üniversite yönetimimize teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal