Müşfik Kenter 8. Ölüm Yıl Dönümünde Anılıyor

Türk tiyatrosunun usta ismi Müşfik Kenter'in bugün aramızdan ayrılışının 8. yıl dönümü. Usta oyuncu, ölüm yıl dönümünde anılıyor. Müşfik Kenter'e dair merak edilenler...

15.08.2020-15:01 - (Son Güncelleme: 15.08.2020-14:59) Müşfik Kenter 8. Ölüm Yıl Dönümünde  Anılıyor

Müşfik Kenter'in vefatının 8. yıl dönümü sanat camiası tarafından anılıyor. Kenter'in sevenleri sosyal medyadan anma paylaşımlarında bulunuyor.

Kent oyuncuları topluluğunun kurucularından biri olan Müşfik Kenter, 15 Ağustos 2012 yılında akciğer kanseri nedeniyle vefat etti. Gelin usta tiyatrocunun hayatına dair merak edilenleri öğrenelim...

Müşfik Kenter, 1932 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Kenter, 1947 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Usta oyuncu daha sonra Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde eğitimine devam etti ve okulu 1955 yılında yüksek dereceyle bitirerek Devlet Tiyatrosu'na girdi. Müşfik Kenter, sanat yaşamına 'Oğuz Ata' oyunuyla adım attı.

Sanatçı, 1959 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan ayrıldı. İstanbul'a giderek, kardeşi, usta oyuncu Yıldız Kenter ve Muhsin Ertuğrul ile çalışmaya başladı. Oyuncu Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde bir araya gelen Kenterler, uzun yıllar tiyatro sahnesinde kaldı.

Kenter kardeşler, Muhsin Ertuğrul'un desteğiyle Kent Oyuncuları topluluğunu kurdu. Topluluk, Site Tiyatrosu adıyla 1959-1960 yıllarında Muhsin Ertuğrul yönetiminde oyunlar sahneledi. İlk olarak ABD'li yazar W. Gibson’un 'Salıncakta İki Kişi' adlı oyunu sahneleyen topluluğun çekirdek kadrosunda, Yıldız ve Müşfik Kenter ile Genco Erkal, Şükran Güngör ve Sadri Alışık gibi isimler yer aldı. Site Tiyatrosu, 1962 yılında Kent Oyuncuları adını aldı. Tiyatro aşığı Kenter kardeşler ve Şükran Güngör, Kenter Tiyatrosu'nu yapmak için tüm paralarını birleştirerek büyük bir turneyle Anadolu'yu gezdi. Koltuk satma kampanyasıyla destek toplanan tiyatro binası, 1968 yılında bitirildi.

Müşfik Kenter, kendisi gibi tiyatrocu olan ablası Yıldız Kenter ile meslek hayatları boyunca eğitim de vererek, bütün birikimini tiyatroya aktarmaya çalıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal