Mısır’da 6000 Yıllık Kil Tabutlar Bulundu

Mısır’da arkeologlar binlerce yıllık 83 mezar ortaya çıkardılar. Mezarları birçok arkeolojik eser de içeriyor.

13.03.2020-11:12 - (Son Güncelleme: 13.03.2020-11:05) Mısır’da 6000 Yıllık Kil Tabutlar Bulundu

Mısır’daki arkeologlar binlerce yıllık 83 mezar ortaya çıkardılar. Mezarlar, Akdeniz’e çok uzak olmayan Kuzey Mısır’ın Dekahliye kentinde yürütülen arkeolojik kazılar sırasında bulundu.

Mezarların 80 tanesi, MÖ 4. bin yılın ilk yarısındaki Bhutto ya da Aşağı Mısır Uygarlığı’na ait.

Kazı yapan ekip ayrıca, MÖ 3200 ila 3000 yılları arasında görülen Naqada III dönemine ait üç mezar buldu. Eski Eserler Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Mostafa Waziri, Dekahliye’deki III. Naqada dönemine ait kil tabutlar bulmanın sıradışı olduğunu söylüyor.

Söz konusu dönem boyunca Mısır’ın diğer kısımlarında fakir insanlar çoğu kez sığ çukurlara gömülürken, seçkinler genellikle kerpiç mezarlara ya da ahşap tabutlara gömülüyordu.



Kazılan III. Naqada mezarları birçok arkeolojik eser içeriyordu. Arkeologlar şimdiye kadar el yapımı çanak çömlek, istiridye kabukları, çipura şeklinde bir kase ve Mısırlıların gözlerinin etrafını boyadığı bir kozmetik malzemesi olan iki sürme kasesi keşfetti.

Kazının sorumlusu Fathi Al-Talhawi yaptığı bir açıklamada, “Arkeolojik eserlerden bazıları çok daha genç; Hiksos dönemine ya da yaklaşık MÖ 1630 ila 1523 yılları arasına tarihleniyor. Bu arkeolojik eserler fırınlar, ocaklar, kerpiç bina temelleri ve bir çocuk ile üç yetişkin kişinin kalıntılarından oluşuyor.” diyor.

Bu dönemden gelen diğer mezar eşyaları arasında çanak-çömlekler, taş kaplar ve muskalar, yarı değerli taşlardan ve altından yapılmış aksesuarlar yer alıyor.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal