Mimar Sinan'ın Kalfası Tarafından İnşa Edildi, 600 Yıldır Dönüyor

1400'lü yıllarda Mimar Sinan'ın kalfası Koca Seyfullah tarafından tamamı ahşap malzeme kullanılarak yapılan Kütahya'daki Koca Seyfullah Efendi Camii, hala sağlamlığını koruyor.

27.09.2020-14:42 - (Son Güncelleme: 27.09.2020-14:47) Mimar Sinan'ın Kalfası Tarafından İnşa Edildi, 600 Yıldır Dönüyor

Osmanlı'nın en büyük ustalarından kabul edilen Mimar Sinan'ın, kalfası Koca Seyfullah tarafından yapılan Koca Seyfullah Efendi Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmeye başlandı.

Caminin mihrap kısmına yerleştirilen 2 ahşap sütun, zeminde toprak kayması ya da deprem nedeniyle oluşabilecek hasarların tespit edilmesi amacıyla inşa edildi. Yaklaşık 6 asırdır dönmeyi sürdüren ahşap sütunlar, cami zeminin hala sağlam olduğunu gösteriyor.

BİR DÖNEM RASATHANE OLARAK KULLANILIYORDU

Koca Seyfullah Camii imamı Okan Kanat, caminin bir dönem rasathane olarak da kullanıldığını belirterek, 'Camimizin her tarafı ahşap mimari olarak yapılmıştır. Mihrabın sağ ve solunda rasathane görevi gören 2 tane ahşap sütun var.' dedi.

Öte yandan, 'Meydana gelen depremlerde sağa sola kayma olursa sütunlar dönmüyor. Şu anda sütunlarımız sağlıklı bir şekilde dönüyor. Camimiz yıllara meydan okuyarak hala sapa sağlam ayakta. Ayrıca camimizde Fransız yapımı 200 yıllık bir tarihi saat var. Camimizin ismi de Mimar Sinan'ın kalfası Koca Seyfullah.Restorasyon çalışmaları başlıyor. Alt ve üst tahtaları ile kubbe de bir çalışma yapılacak. Çatısı tamamen değişecek, dış ve iç sıvası yenilenecek. Kalem işçiliklerine çok fazla dokunulmayacak. Şadırvan yenilenecek' dedi.

Restorasyonu Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan camideki çalışmaların, 1 ile 6 sene arasında tamamlanması bekleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal