2022 Mevlid Kandili Ne Zaman, Önemi Nedir?

İslam dünyasında en mübarek günlerden biri olarak Mevlid Kandili, her sene olduğu gibi bu sene de heyecanla bekleniyor. Mevlid kandili nedir? Mevlid kandili ne zaman? Önemi nedir?

19.10.2020-17:59 - (Son Güncelleme: 15.01.2022-17:21) 2022 Mevlid Kandili Ne Zaman, Önemi Nedir?

Kandil için yapılan ibadetler ve bugün yapılan işler, her gün yapılan ibadetlerden kat ve kat önemlidir. Kandil zamanı günahlar af olur, ibadet her zamankinden daha sevaptır. Diyanet İşleri Bakanlığı dini günler takvimi üzerinden bu yıl Mevlid Kandili ne zaman kutlanacak haberini vermişti. Mevlid Kandili yaklaştı ve yakında kutlanacak. Peki, Mevlid Kandili nedir? Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili duası nedir? Hepsi haberimizde.

MEVLİD KANDİLİ NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı, dini bayram için şu açıklamayı yapmış: Mevlid Kandili insanı insan yapan bütün güzelliklerin odaklandığı bir şahsiyet olan rahmet elçisi Hz. Peygamberin doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, kısaca insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme mevsimidir.

MEVLİD KANDİLİ HANGİ DUA EDİLİR?

İslam'da dini bayramlarda ibadet etmek çok önemlidir. Dini bayramlar dilek kapılarının açık olduğu mübarek günlerdir. İnsanların dileği böyle günlerde gerçek olur. Mevlid kandiline özel herhangi bir ibadet şekli yok. Mevlid kandilinde kaza namazı ve vakit namazları kılınır. Tesbih ve teyeccüd namazları kılmak Müslümanlar için önemlidir. Bol bol dua okunmalı ve tövbe edilmelidir.

Tesbih namazı, Hz. Muhammed'in amcasına tavsiye ettiği bir namazdır ve kandillerde kılınır. Sadece Mevlid kandiline mahsus değildir. Tesbih namazı Diyanet İşleri Bakanlığı'nca 4 rekat kılınması buyrulmuştur. 

KANDİLLE İLGİLİ HADİSLER

Abdullah b. Amr Radıyallahu anh'dan rivayetle Nebi Sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur; "Küçüklerimize merhamet etmeyen ve büyüklerimizin hakkını tanımayan bizden değildir." Ebu Davud, Sünen, Edeb, 58. H.No; 4943; el-Hâkim, el-Müstedrek ale's-Sahiheyn, c1.s.131. H.No; 209.

Abdullah b. Amr b. El-Âs Radıyallahu anhuma'dan rivayetle Rasulullah Sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur; "Merhametli olanlara Rahman rahmet eder. Yerde olanlara merhamet edin ki gökte bulunanlarda sizlere merhamet etsin." El-Beyhaki, Şua'bu'l-İman, c.7.s.476. H.No; 11048. 

KANDİLLE İLGİLİ HADİSLER

Peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Halbuki daha önce onlar apaçık bir sapıklık içinde idiler." ( Al-i İmrân, 164)

"Andolsun, Allah'ın rasûlünde sizin için, Allah'a ve âhiret gününe kavuşmayı umanlar için ve Allah'ı çok ananlar için güzel bir örnek vardır." (Ahzâb, 21)

Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik." (Enbiyâ, 107)


MEVLİD KANDİLİ ORUÇ HANGİ GÜN TUTULUR?

Yılın son kandili olacak olan Mevlid kandilinde oruç tutmak gibi bir zorunluluk yoktur. Dini kaynaklarda geçmez. Lakin peygamberin doğum günü olduğu için, doğum zamanındaki mucizeleri okumak ve dinlemek büyük sevaptır. İsteyen oruç tutabilir. Oruç sevap olarak geçer ama oruç tutma zorunluluğu kesinlikle yoktur. Oruç tutmazsanız günah olmaz. 

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Mevlid kandili, bu yılın son kandili olacak. Mevlid kandili, 7 Ekim 2022 tarihindedir. Pazar günü olan kandilin önemi çok büyüktür. Mevlid kandilinin belli duaları yoktur. Allaha şükretmek, Allah'tan dilekler dilemek ve Allah'ın varlığına övgülerde bulunmak, normal günlerdekinden daha çok sevap kazandırır.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal