Melihşah'tan Sonra Tahta Kim Geçti?

TRT1'in sevilen tarihi dizisi Uyanış Büyük Selçuklu dün akşam yeni bölümü ile ekranlara geldi. Dizinin takipçileri Uyanış Büyük Selçuklu'yu izlerken Melihşah'tan sonra kimin tahta çıktığını merak ediyor. Melihşah'ın hangi oğlu tahta geçti?

26.01.2021-09:41 - (Son Güncelleme: 26.01.2021-09:41) Melihşah'tan Sonra Tahta Kim Geçti?

Tarihi meraklıların severek takip ettiği dizilerden biri olan Uyanış Büyük Selçuklu'nun yayınlanan her bölümünün ardından hakkında araştırmalar yapılıyor. Uyanış Büyük Selçuklu'da Melihşah'ın hangi oğlu tahta geçti? Melihşah'tan sonra tahta kim geçti? 

MELİHŞAH'TAN SONR TAHTA KİM GEÇTİ? 

Sultan Alparslan zamanında da iki defa isyan etmiş ve affedilmiş olan Melihşah'ın amcası Kavurd tekrar isyan etti. Bu isyan bastırılarak Kavurd yayının kirişiyle boğdurularak idam edilir. Karahanlılar ülkesine yürüyen Melikşâh Semerakant’a kadar olan bölgeyi ele geçirdi. Her iki hanedanın arasında akrabalık kuruldu ve Gazneliler de Melikşâh’ın yüksek hâkimiyetini kabul etmek zorunda kaldılar. Kutlamış’ın oğlu Süleyman Şâh’ı Anadolu’ya göndererek O’nu bu ülkeye emir olarak atadı. Kutlamış-oğlu Süleyman Şâh kısa zamanda baştan başa bütün Anadolu’yu ele geçirdi. İzmit başkent olmak üzere (1077) Anadolu Selçuklu Hanedanı’nın temelini attı. Melikşâh zamanında Selçuklu İmparatorluğu en geniş sınırlarına ulaştı. Doğuda Seyhun Nehri ve Tanrı Dağları’ndan batıda Akdeniz ve Boğazlar’a, kuzeyde Kafkas Dağları’ndan güneyde Hint Denizi’ne kadar ulaşılmıştı. Melikşâh döneminin en önemli iç olaylarından birisi de Hasan Sabbah’ın lderi olduğu Batınî hareketidir. Hasan Sabbah, Alamut Kalesi’nde kurduğu yalancı cenneti ile bir tarikat kurmuş, tarikatına mensup fedailerle birçok Türk ve Müslüman ileri gelenlerine karşı suikastlar düzenlemeye başlamıştı. Saltanatının son yıllarında Batınîler’le uğraşan Sultan Melikşâh 38 yaşında iken zehirlenerek öldü

Sultan Melikşâh’ın ölümünden kısa bir süre sonra Vezir Nizam’ül-Mülk de Batıniler tarafından öldürüldü. Büyük Selçuklu Sultanları’na bağlı olmak üzere Kirman Selçukluları, Suriye Selçukluları ve Anadolu Selçukluları olarak İmparatorluk parçalandı. Melikşâh’tan sonra yerine 5 yaşındaki oğlu Mahmud tahta çıkarıldıysa da Berkyaruk onu tanımadı. Berkyaruk da 1104 yılında öldü. Yerine kardeşi Muhammed Tapar,  Isfahan’da tahta çıktı. Tapar’dan sonra Selçuklu Devleti’nin son büyük hükümdarı Sultan Sançar tahta çıktı. Gurlular’ı, Karahanlılar’ı ve Harezmşahlar’ı tekrar vergiye bağladı. Halifenin siyasi gücü ele geçirme çabalarına tekrar son verildi, Ona yalnızca dinî görevleri bıraktı. Ancak Karahıtaylar’a 1141’de Katvan’da yenildi. Bu yenilgi Sultan Sançar için bir dönüm noktası oldu ve bir daha toplanamadı. 1153 yılında ayaklana göçebe Oğuzlar’a tutsak oldu. Üç yıllık esaretten sonra kurtarılan Sultan Sançar 1157 yılında 72 yaşında iken vefat etti. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal