Mekteb-i Harbiye-i Şahane

Mekteb-i Harbiye-i Şahane, Osmanlı Ordusu için, kara subaylarının yetiştirildiği bir okuldur. Osmanlı Devleti’nin asker ihtiyacını karşılamak amacıyla, tımarlı sipahiler dışında, devşirme usulü olarak, ordunun asker ihtiyacı karşılanırdı.

22.07.2020-15:34 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-15:21) Mekteb-i Harbiye-i Şahane
18. yüzyıl başları, Osmanlı Devleti için gerileme devri olmuş ve birçok savaşı mağlup bitiren Osmanlı ordusu, Osmanlı Devleti tarafından yapılan bazı reformlarla ayağa kalkmaya başlamıştır. II. Mahmut zamanında açılan Harbiye Okulu ise Osmanlı ordusu için bir dönüm noktası olmuştur.

Mekteb-i Harbiye Nasıl Kuruldu?

Harbiye Mektebi, Türkiye’nin modern anlamda ileri gitmesi, bilimin ön planda olması için açılan bir eğitim kurumudur. Yeniçeri Ocağı’nın II. Mahmut tarafından kaldırılmasının ardından Asakir-i Mansure-i Muhammediye okulu açılmış ve Türk Ordusu’na subay yetiştirmeye başlamıştır.

Harbiye Mektebi, Batı’ya uygun olarak Türk ordusunu teknolojik anlamda da ileri taşımak adına, çağdaş bilgileri öğrenen Türk subaylarını yetiştirmek üzere, 1834 yılında Maçka Kışla binasında açıldı.

Mekteb-i Harbiye-i Şahane’de Hangi Dersler Okutuldu?

Sultan II. Mahmut, Mekteb-i Harbiye-i Şahane için büyük destek vermiş ve Maçka Kışla binası açılışına gelerek, öğrencilerle teker teker ilgilenerek, sınav denetlemesi yapmış, atış talimlerini seyrederek, başarılı olan öğrencilere ödül vermiştir.

Okulun ilk açıldığı yıllarda klasik Osmanlı medrese eğitimi veriliyor izlenimi yaratsa da her zaman Avrupa’nın etkisinde olan okulda; okuma yazmanın yanında askeri bilimler, savaş yöntemleri ve modern bilimlerin de öğretilmiştir. Okulda 1841-1846 yılı Emin Paşa döneminde, eğitim ve öğretim düzeyi iyice yükseltilmiştir.

Emin Paşa zamanında özellikle fen bilimlerine ağırlık verilirken, askeriye için gerekli olan mühendislik derslerinin de üzerinde önemle durulmuştur. Teorik ve pratik dersler yanında, Fransız öğretmenler derslere dahil olmuştur.

Mekteb-i Harbiye-i Şahane İlk Mezunları Kimlerdir?

Mekteb-i Harbiye okulu, 1949 yılı temmuz ayında ilk mezunlarını vermiştir. Bu tarihte mezun olanlar arasında;

  • Ispartalı Hüseyin Avni (Mareşal olmuştur),
  • Amasyalı Mahmud Mesud (Mareşal ve sınıf birincisi),
  • Somalı Mustafa Sıtkı (Mareşal olmuştur),
  • Karagümrüklü Mustafa Saffet (Mareşal olmuştur),
  • Kıbrıslı Sabit (Miralay olmuştur),

Bu kadar başarılı şekilde mezun veren ve eğitim öğretimin Avrupa standartlarında ve yüksek teknolojide olduğu okulda öğretim, 28 Ocak 1919 yılında taşınmak zorunda kaldığı Teşvikiye Camii karşısında bulunan Şerif Paşa Konağı’nda devam etmiş ancak, 1921 yılı başlarında Beylerbeyi Sarayı yanında bulunan şimdiki Deniz Eğitim Komutanlığı binasına taşındığında, idari personel ve öğrenciler dahil olmak üzere, İstiklal Savaşı için eğitim ve öğretime son vermek zorunda kalmıştır.

Mekteb-i Harbiye-i Şahane Türk Ordusuna Ne Kattı?

  1. Mahmut zamanında temelleri atılan ve Sultan II. Abdülhamit döneminde, modern anlamda ordu teşkilatı ve eğitim sistemi üzerinde düzenlemeler yapılmıştır. Yetişen zabitlerin görevleri standart hale getirilmiş, mali ve idari anlamda görev ve yetkiler kaldırılarak, sadece askeri alanda sınırlı kalmıştır.

Mekteb-i Harbiye-i Şahane’de erilen modern eğitim yanında, batı kültürünün ordu içinde daha da ilgi çekmesi, Avrupa’nın askeri anlamdaki gelişmişliğini almak, eğitim ve öğretime bu yenilikleri yansıtmak için, birçok yenilikler takip edilmeye başlanmıştır.

Avrupa ülkesine birçok subay gönderilmiş ve Türk Ordusu’nun daha da gelişerek, daha çağdaş, daha modern bir hale getirilmesi amaçlanmıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal