Meddahlık Geleneğinin Son Temsilcilerinden Erol Günaydın Anılıyor

Geleneksel Türk Tiyatrosundan Meddahlık geleneğinin son temsilcisi Erol Günaydın, vefatının 8. yılında anılıyor. Yönetmen, oyuncu ve senarist Erol Günaydın, rol aldığı dizi ve filmlerdeki oyunculuğunun yanı sıra, seslendirmeleriyle de akıllarda yer edindi.

15.10.2020-09:32 - (Son Güncelleme: 15.10.2020-09:30) Meddahlık Geleneğinin Son Temsilcilerinden Erol Günaydın Anılıyor

Bir dönemlerin yönetmen, oyuncu ve senaristi Erol Günaydın ölümünün 8. yılında anılıyor. Meddahlık geleneğinin son temsilcilerinden olan Günaydın, Trabzon'un Akçaabat ilçesinde 16 Nisan 1933'te dünyaya geldi. Ancak babası Kazım Bey'in çocuklarının eğitimi için İstanbul'a gelmesi üzerine Günaydın da eğitimine burada başladı.

Galatasaray Lisesi'nde eğitim görürken tiyatroya ilk adımını atan usta oyuncu, Ağrı'nın Diyadin İlçesi'nde de yedek subay öğretmen olarak askerliğini yaptı.

Yaptığı küçük gösterilerinde öğretmenlerini hicveden Günaydın, İstanbul Şehir Tiyatrolarının sınavını kazanarak tiyatro kariyerine başladı.

1955'te Haldun Dormen Cep Tiyatrosunda oynadığı 'Papaz Kaçtı' oyunuyla profesyonel oyunculuk yaşamına adımını atmış oldu.

İlk defa 1960 yılında 'Yeşil Kurbağalar' sinema filminde rol alan oyuncu, meddah gösterilerinin yanı sıra tipleme ve seslendirmeleriyle de akıllarda yer edindi.

İzmir turnesinde tanıştığı Güneş hanım ile evlenen Günaydın'ın 3 çocuğu oldu.

Yaşamı boyunca çok sayıda sanatsal faaliyette bulundu ve Akbank Çocuk Tiyatrosunun yöneticiliğini yapıp, Tuncel Kurtiz, Suna Keskin, Erol Keskin ve Cahit Irgat ile Genar Tiyatrosunu kurdu.

ALTIN PORTAKAL ÖDÜLLERİ ALDI

Günaydın, 1967'de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Güzel Bir Gün İçin' filmiyle 'En İyi Senaryo Ödülü' ve 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nün sahibi oldu.

Çok sayıda tiyatro oyunu film ve televizyon dizisinde rol alan ünlü oyuncu TRT'de yayınlanan Çiçek Taksi dizisindeki rolüyle büyük ilgi gördü.

Ayı Yogi, Yüzüklerin Efendisi filminde Bilbo Baggins, Yukarı Bak adlı animasyonda Carl Fredricksen ve Hz. Muhammed Son Peygamber çizgi filminde seslendirdiği Ebu Talip karakterleri sayesinde sesiyle de akıllarda yer edinen oyuncu, Disko Kralı programına konuk olarak katıldı ve Athena'nın Arsız Gönül ile Emre Altuğ'un Aşk-ı Kıyamet kliplerinde oynadı.

Emine Algan'ın ünlü oyuncuyla gerçekleştirdiği söyleşiler 2007'de 'İki Kalas Bir Heves' kitabında okuyucuyla buluştu.

İstanbul'da bir hastanede böbrek yetmezliği sebebiyle tedavi gören Günaydın, 15 Ekim 2012'de yaşamını yitirdi. Günaydın'ın cenazesi 17 Ekim'de Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Seslendirmelerle beraber 160 yapımda görev alan Erol Günaydın, 70'ten fazla sinema filminde farklı rollerle seyirciyle buluştu.

Günaydın, 'Yorgun Matador', 'Fişne Pahçesu', 'Soyut Padişah', 'Kahraman Bakkal Süper Markete Karşı', 'Yaygara Yetmiş', 'Devri Süleyman', 'Kalbin Sesi', 'Martı', 'Ayı Masalı', 'Altın Yumruk', 'Müfettiş', 'Zafer Madalyası', 'Kleopatra'nın Mezarı' ve 'Papaz Kaçtı'nın da arasında bulunduğu çok sayıda tiyatro oyununda rol aldı.

Ünlü oyuncu 'Saat Sabahın Dokuzu', 'İnsanlar Yaşadıkça', 'Doktorlar', 'Bir Ömrün Bedeli', 'Mahallenin Muhtarları', 'Çiçek Taksi', 'Tatlı Kaçıklar', 'Bir Demet Yerli Film', 'Cennet Mahallesi', 'Akasya Durağı' ve 'Balkan Düğünü' gibi televizyon dizilerinde yer aldı.

Günaydın'ın yer aldığı diğer yapımlardan bazıları ise şöyle:

'Güneşi Gördüm', 'Orada', 'Nekrüt', 'Destere', 'O Kadın', 'Beyaz Melek', 'Geçmiş Zaman Olur ki', 'İlk Aşk', 'Kınalı Kuzular: Bedeli Çanakkale'de Ödendi', 'Menekşe Koyu', 'Herşeyi Bitirdik', 'Süper Baba', 'Biz Doğarken Gülmüşüz', 'Hoşgeldin Ramazan', 'Çantada Keklik', 'Acı Lokma', 'Gelmeyin Üstüme', 'Kıratlı Süleyman', 'Savunma', 'İki Milyarlık Bilet', 'Bu Muhtar Başka Muhtar', 'Şaşkın Gelin', 'Tepedeki Ev', 'Düğün', 'İntikam Yemini', 'Eşrefpaşalı', 'İki Gemi Yan Yana', 'Yaman Gazeteci', 'Yeşil Kurbağalar'.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal