Mayalıların 2 Bin Sene Önce İnşa Ettiği Su Arıtma Tesisi Bugün İşe Yarayabilir

Orta Amerika'da varlığını sürdürmüş antik Mayalılar, dünyanın en eski su arıtma sistemlerinden birini yaptı. Guatemala'nın kuzeyindeki Tikal kentindeki Corriental rezervuarında, 2 bin yıl öncesine dayanan sisteme ait kalıntılar, ABD'li uzmanlar tarafından bulundu.

28.10.2020-09:50 - (Son Güncelleme: 28.10.2020-09:48) Mayalıların 2 Bin Sene Önce İnşa Ettiği Su Arıtma Tesisi Bugün İşe Yarayabilir

Mayalıların, dünyanın en eski su arıtma sistemlerinden birini geliştirdiği ortaya çıktı. Amerikalı uzmanların keşfettiği 2 bin sene öncesine dayanan sistemin kalıntıları araştırıldı. Buna göre, su arıtma sisteminin bugün de çalışabileceğini ortaya atıldı.

BUGÜNKÜ MODERN FİLTRELEME SİSTEMLERİNİN MANTIĞINA SAHİP

Araştırmacılar, antik Mayalıların ana su kaynaklarından birini temizleyen sistemin inşasında kuvars kristalleri ve zeolitten yapılma bir süzgeç kullanıldığını belirtti. Suyun içindeki zararlı mikropları ve alimunyum gibi ağır metalleri temizleyen kuvars ve zeolit bugün kullanılan modern su filtreleme sistemlerinde de kullanılıyor.

TARİHTEKİ İLK MODERN SU ARTIMA SİSTEMİ

Cincinnati Üniversitesi’nden antropolog Barnett Tankersley, 'İlginç olan şey, 2000 yıl önce inşa edilen su arıtma sisteminin bugün de işe yarayabilecek olması. Muhtemelen Mayalılar, dünyanın ilk modern su artıma tesisini inşa etti. Bu dönemde Avrupa ve Mezopotamya’da böylesi yoktu' dedi.

Bilim insanları, diğer Maya şehirleri gibi Tikal’in suya ulaşmanın zor olduğu kireç yatakları üzerine inşa edildiğini belirtti. Yılın uzun bir döneminde kuraklık yaşanan bölgeye içme suyunun taşınmasının bölgedeki nüfusu ve iş imkanlarını arttırdığı ifade edildi.

Bununla birlikte araştırmacılar, Tikal’e zeolit taşının, şehrin kuzeyindeki Bajo de Azucar’dan getirilmiş olabileceğini söyledi.

DOĞAYI İNCELEDİLER

Konuyla ilgli açıklamalarda bulunan Profesör Bnicholas Dumming, bölgede yaşanan bir volkanik patlamanın ardından zeolit ve kuvars gibi minerallerin açığa çıktığını söyledi.

Dumming, 'Patlamanın ardından ortaya çıkan berrrak ve tatlı su meşhurdu. Bajo de Azucar’daki suyu şişelere depolamak için çalışan işçilere dair kanıtlarımız var. Mayalılar patlamayla ortaya çıkan zeolit ve diğer minerallerin suyu temizleyebildiğini keşfetti ve ardından bu maddeleri Tikal’e taşıyarak bir su artıma sistemi inşa etti' açıklamalarında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal