Kum Zambağı Çiçeğini Koparttı Göz Altına Alındı

Sakarya’da yetişen ve oldukça değerli olan kum zambağı çiçeğini koparmanın cezası büyük. Nesli tükenmekte olan bu çiçeği koparanlar göz altına alınıyor.

16.09.2020-11:32 - (Son Güncelleme: 14.11.2021-13:37) Kum Zambağı Çiçeğini Koparttı Göz Altına Alındı

Kocaeli’nde yetiştirilen ve plajları renklendiren kum zambağı çiçeği özenle korunuyor. Nesli tükenen bitkiler arasında yer alan kum zambağını kopartmak ise ciddi sonuçlara neden oluyor.

KUM ZAMBAĞINI KOPARDI GÖZ ALTINA ALINDI

Kocaeli’nin sahil kesimlerinde yetiştirilen kum zambağının tohumlama dönemi başladı. Oldukça hassas bir ve nesli tükenmekte olan kum zambağı bitkisi, yetkiler tarafından özenle korunuyor. Nadir bulunan çiçeğin zarar görmesini önlemek için bölge halkı plajların belirli bölümlerine uyarı levhaları koydu. Nesli tükenmekte olan bitkiler arasında yer alan kum zambaklarını koparmanın cezası ise adeta dudak uçuklatıyor.

Kum zambaklarının oldukça özel bitkiler olduğunu ve ne yazık ki neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirten Sezgin Genç, "Kum zambakları çok ender yetişir burada da anavatanı gibi benimsemiş dolayısıyla bu bölgede çok iyi yetişiyor. Koruma altında Türkiye genelinde ama burada biraz daha ön planda sahil şeridinde komple tabelalar yardımıyla insanlara dokunulması, sökülmesi, buradan alınarak başka bir yere götürülmesi konusunda uyarılar bulunuyor ve yasaklanmıştır ki cezası da ağırdır. Şuan mevsimsel olarak tohumlama dönemi tohumları da koruma altında ve bunlar 24 saat gözetim altındalar" şeklinde konuştu.

Kum zambağı çiçeği

OLDUKÇA ÖZEL BİR BİTKİ

Kum zambaklarının oldukça hassas ve yetiştirilmesinin zahmetli olduğunu dile getiren Genç, "Birçok bitki gibi kendi ortamını sağladıktan sonra çimlenir ve alınıp yine koruması olan yere dikilir ve orada yetiştirme ortamı sağlanabilir. Bunların bakımı doğal şekilde oluyor, yani kimse bunlara dokunmuyor. Dokunulmadığı için de kendiliğinden çoğalıyor. Her mevsim olduğu gibi temmuz, ağustos gibi çiçeklerini açar ve tohumlarını da onuncu ayın sonu, on birinci ayın başı gibi tohumlarını döker. Kış döneminde ise kuluçka gibi kendini toprağın altına atar, bu şekilde bekler. Yaklaşık bir sene sonrasında da kendini koruduğu için bozulmaz ve çimlenme ile çiçek açma dönemi olur" dedi.

Kum zambağı koparmanın cezası var mı?

KUM ZAMBAĞINA ZARAR VERMENİN CEZASI AĞIR

Nesli tükenmekte olan bu bitkiyi korumak için oldukça özenli davrandıklarını ve kum zambağını koparmanın ciddi cezaları olduğunu dile getiren Selim Genç, "Kum zambağının sökülmesinin cezası bildiğim kadarıyla 80 bin lira değerinde. Cezası ağır, sebebi ise Türkiye'de kum zambağı çok zor yetişir ama maalesef bazı insanlar bunu bilmiyor. Bilmedikleri için de kopartıyorlar. Bana göre bunların her birinin kök derilerinin kodlanması, numaralandırılması ve numara itibarıyla bunların tek tek kontrol edilmesi gerekiyor ki söküldüğü anlaşılsın" şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal