Kudüs Şairi: Mehmet Akif İnan

"Mescid-i Aksa" şiiri nedeniyle "Kudüs Şairi" olarak anılan şair, yazar, araştırmacı ve öğretmen Mehmet Akif İnan'ın biyografisini sizler için derledik.

20.04.2020-11:41 - (Son Güncelleme: 20.04.2020-11:37) Kudüs Şairi: Mehmet Akif İnan

"Mescid-i Aksa'yı gördüm düşümde
Götür Müslüman'a selam diyordu.
Dayanamıyorum bu ayrılığa
Kucaklasın beni İslâm diyordu"

Dizeleriyle İslamın ilk kıblesi olması dolayısıyla dünya Müslümanlarının göz bebeği olan Kudüs'e yönelik İsrail'in saldırılarından duyduğu derin üzüntüyü anlatan ve bu şiirle "Kudüs Şairi" olarak da bilinen şair ve yazar Mehmet Akif İnan, Türk edebiyatında "7 güzel adam" olarak anılan aralarında Nuri Pakdil, Sezai Karakoç ve Cahit Zarifoğlu'nun da bulunduğu şair ve yazarlardan biridir.

Şanlıurfa'da 12 Temmuz 1940'da dünyaya gelen usta yazar, ilkokulu memleketinde bitirip lisenin son sınıfında ise dayılarının olduğu Kahramanmaraş'a gitmiş ve burada eğitim görürken bir grup arkadaşıyla 1958 yılında ilk deneyimi olan Derya Gazetesi'ni çıkartmıştır.

1960'DA NECİP FAZIL KISAKÜREK İLE TANIŞTI

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazanan ancak iki yıl sonra okulu bırakan İnan hayatına yön veren şair, yazar, fikir ve aksiyon adamı Necip Fazıl Kısakürek ile 1960'da tanıştı.

Üstat Necip Fazıl Kısakürek sayesinde dönemin şair ve yazarlarıyla da fikir alışverişinde bulunma imkanı yakalayan Mehmet Akif İnan, Türk edebiyatında "7 güzel adam" olarak anılan aralarında Nuri Pakdil, Sezai Karakoç ve Cahit Zarifoğlu'nun da bulunduğu şair ve yazarlardan biri olarak 1960'lı yıllarda sıkça adından söz ettirmeyi başarmıştır.

Yarıda bıraktığı üniversitesine tekrar dönüp öğrenim hayatını devam ettiren usta yazar İnan, edebiyat, dergi, şiir ve yazarlıkla aktif bir yaşam sürmüştür.

1962-1964 arasında Hilal Müessese Müdürlüğünü yapan şair ve yazar İnan, 1965'te evlenmiş 1967'de de İnan'ın tek çocuğu Şakire Banu dünyaya gelmiştir.

MAVERA DERGİSİNİ KURDU

1964-1969'da Türk Ocağı Genel Başkanlığını da yaptıktan sonra 1969'da Nuri Pakdil ile Edebiyat Dergisi'ni çıkaran fikir adamı İnan, daha sonra ilk kitabı olan "Edebiyat ve Medeniyet Üzerine" adlı eserini 1972 yılında çıkarmıştır.

İlk şiir kitabını ise 1974 yılında "Hicret" adıyla okurlarının beğenisine sunan İnan, 1976-1990 yılları arasında ise kurucusu olduğu Mavera Dergisi'nde çeşitli görevler almıştır.

1977-1980 yıllarında Gazi Eğitim Enstitüsü'nde Türkçe Edebiyat öğretmenliği yapan İnan, bu dönemde eğitim Enstitüleri için Oktay Çağlar ile beraber "Yeni Türk Edebiyatını hazırlamıştır.

Ankara Fen Lisesi öğretmenliğine tayin olan İnan, vefatına kadar bu lisede görev yapmıştır.

1985'te "Din ve Uygarlık" adlı denemeler kitabını çıkaran edebiyatımızın unutulmaz ismi 1991'de "Tenha Sözler" şiir kitabını yayınlamıştır.

SENDİKACILIKTA ÇIĞIR AÇTI

1992'de kurduğu ve genel başkanlığını yaptığı Eğitimciler Birliği Sendikası ile adeta sendikacılıkta bir çığır açan İnan, kısa sürede etrafında yüzlerce memuru bir araya getirerek sendikayı konfederasyona çevirmiştir.

Bugün Türkiye'nin en büyük konfederasyonu olan Memur-Sen'i kurarak başına geçen İnan vefatına kadar bu görevi de yürütmüştür.

Sendikanın Ankara'da 1999'da yaptığı bir miting sonrası soğuk algınlığı nedeniyle zatürre olan ve hastanede yatan İnan, hayatının son demlerine doğru geldiğini anlayınca 1999 haziranında memleketine dönmüştür.

6 Ocak 2000'de doğduğu şehir olan Şanlıurfa'da vefat eden Mehmet Akif İnan başta kurucusu olduğu Memur-Sen'in organizasyonları ve farklı kentteki etkinliklerle her yıl ocak ayında anılıyor.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal