Kırağı Nedir? Kırağı Nasıl Oluşur?

Kışın gelmesi ve havaların soğuması ile karşılaştığımız kırağı oluşumlarının nasıl oluştuğu merak ediliyor ve vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Kırağı nedir? Kırağı nasıl oluşur?

18.01.2021-12:06 - (Son Güncelleme: 18.01.2021-12:06) Kırağı Nedir? Kırağı Nasıl Oluşur?

Kırağının ne olduğu ve nasıl oluştuğu merak ediliyor. Kırağıyı araştıran vatandaşlar sıklıkla internete müracat ediyor. Peki kırağı nedir? Peki kırağı nasıl oluşur? Kırağı nasıl meydana geliyor?

KIRAĞI NEDİR?

Kırağı, havadaki nemin katı bir forma geçerek toprak, araba, bitki yaprakları ve diğer zeminler üzerinde meydana gelen buz kristalleridr. Kara benzeyen beyaz bir tabaka oluşturur.

Bilimsel yönden açıklamak gerekirse kırağı, atmosfer tabakasındaki hava parçacıklarının efektif buhar basıncının yüzeyin sıcaklığına ait buz üzerinde donmuş buhar basıncından daha alçak olması sonucunda havadaki su buharının soğuk yüzey veya cisim üzerinde yoğuşarak katı hale geçmesidir.

KIRAĞI NASIL OLUŞUR?

Hava sıcaklık derecesinin sıfırın altında olması kırağı oluşumunda tek başına yeterli değildir. Bununla birlikte havanın da başlangıçta yeterince nemli olması gerekmektedir. Bu gibi hava kütlesi soğuduğu zaman doyar ve bu noktadan sonraki ek soğuma yoğunlaşmasına sebep olur. 

Yeterince nem olmazsa kırağı oluşmaz, ama bitki do­kuları donabilir ya da kara don denen olay ortaya çıkabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal