Kilosu 40 Bin Liradan Satılan Safranın Hasadı Başladı

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve 'En iyi korunan 20 kent' arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisinin hasadı başladı. Bitkinin kilosu 40 bin liradan satışa sunuluyor. Safran özellikle koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl en rağbet gören ürünlerin başında geldi.

16.10.2020-17:24 - (Son Güncelleme: 16.10.2020-17:22) Kilosu 40 Bin Liradan Satılan Safranın Hasadı Başladı

Kilosu 40 bin liradan satışa sunulan safran bitkisinin hasadı başladı. Vücut direnci yükselten ve hücre yenileyen Safran, özellikle koronavirüs salgını sebebiyle bu sene en fazla rağbet gören ürünlerin başında geldi.

DÜNYANIN EN PAHALI BAHARATI

Gıda, kozmetik, ilaç gibi birçok alanda kullanılan ve bu sene kilosu 40 bin liradan satılması dolayısıyla 'dünyanın en pahalı baharatı' olarak bilinen safran bitkisi, bu yıl mevsimin kurak geçmesinden dolayı 10 gün geç başladı.

İnsan gücüyle ekimi yapılan safran soğanının kırmızı renkteki poleni en değerli kısmı olurken, soğanı, mor renkli çiçekleri ile sarı polenleri de satılarak üreticisine gelir kaynağı oluyor.

İlçede 25 dönümlük alanda safran ekimi yapan İsmail Yılmaz, 'Safran, tadında ziyade şifası için kullanılır. Kanser hastalığı için çok kullanılıyor. Hücre yenileme özelliği vardır. Alzheimer, göz rahatsızlığı, sakinleştirici olarak kullanılıyor. Genelde çay olarak içiliyor. Bir gram safrandan 80-100 bardak çay yapılır. 40-50 gibi belli porsiyonlarda safranlı yemekler yapılabilir. Pilavlarda, çorbalarda, et yemeklerinde, balıkta, zerde tatlısında birçok yemekte safranı kullanabiliriz.'

Safranın hücre yenileme özelliği olması dolayısıyla salgın döneminde daha fazla ilgi gördüğünü vurgulayan Yılmaz, 'Koronavirüs döneminde vücut direncini artırdığı için vatandaşlar safran talebinde bulunuyor. Bunları kullandıkları bitkisel macunlara karıştırıyorlar' ifadelerine yer verdi.

Yılmaz, safrana daha önceki senelerde Çin ve Endonezya'dan büyük ilgi olduğunu ancak koronavirüsten dolayı bu ülkelerden gelen olmadığını, Katar, Dubai ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden insanların ilgi gösterdiğini ifade etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal