Keriman Halis Ece ile Değerlerimizi mi Yitirdik?

Türkiye'nin ilk dünya güzeli seçilen Keriman Halis Ece, Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Miss Turkey olarak bilinen Türkiye Güzellik Kraliçesi Yarışması'nda 1932'de birinci seçildi.

19.09.2020-15:59 - (Son Güncelleme: 19.09.2020-16:04)

Keriman Halis Ece, 1913 yılında İstanbul'da doğdu. Türkiye'nin ilk dünya güzeli seçilen Keriman, aynı zamanda piyanist ve modeldi. Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Miss Turkey olarak bilinen Türkiye Güzellik Kraliçesi Yarışması'nda 1932'de birinci seçilmiştir. 

SİYASİ VE DİNİ NEDENLER Mİ VARDI?

Ancak Keriman Halis'in dünya güzeli seçilmesinin ardında siyasi ve dini nedenler olduğu öne sürüldü. 

Halid Turhan Bey'in iddiasına göre International Pageant of Pulchritude başkanı kürsüye geçerek şunları söyledi; 'Sayın jüri üyeleri, bugün Avrupa'nın, Hristiyanlığın zaferini kutluyoruz. 600 senedir dünya üzerinde hakimiyetini sürdüren Osmanlı artık bitmiştir. Onu Avrupa Hristiyanları bitirmiştir. Elbette ABD'nin ve Rusya'nın hakkını inkar edemeyiz. Neticede bu Hristiyanlığın zaferidir. Müslüman kadınların temsilcisi, Türk güzeli Keriman, mayoyla aramızdadır. Bu kızı zaferimizin tacı kabul edeceğiz, onu kraliçe seçeceğiz. Ondan daha güzeli varmış, yokmuş bu önemli değil. Bu sene güzellik kraliçesi seçmiyoruz. Bu sene Hristiyanlığın zaferini kutluyoruz. Avrupa'nın zaferini kutluyoruz. Bir zamanlar Fransa'da oynanan dansa müdahale eden Kanuni Sultan Süleyman'ın torunu işte mayo ve sütyenle önümüzdedir. Kendini bizlere beğendirmek istemektedir. Biz de, bize uyan bu kızı beğendik, Müslümanların geleceğinin böyle olması temennisiyle, Türk güzelini dünya güzeli olarak seçiyoruz. Fakat kadehlerimizi Avrupa'nın zaferi için kaldıracağız.'

GÜNLERCE GÜNDEMDE YER ALDI

Keriman'ın dünya güzeli seçilmesi, Avrupa basını tarafından 'Osmanlı kızının son hali' manşetleriyle günlerce gündemde yer aldı. Keriman Halis Ece, 28 Ocak 2012'de 99 yaşında yaşamını yitirdi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal