Kaşıkçı Elması Nerede Sergileniyor, Elmasın Hikayesi Nedir?

Osmanlı’nın en gösterişli simgelerinden biri olan Kaşıkçı Elması tarihe Topkapı Sarayı’ndan şahitlik etmiştir. Dünyaca ünlü elmasın nerede sergilendiği, kimin ve kaç karat olduğu merak konusu. Peki, kaşıkçı elması nedir, nerededir?

24.03.2020-12:46 - (Son Güncelleme: 05.02.2022-14:06) Kaşıkçı Elması Nerede Sergileniyor, Elmasın Hikayesi Nedir?

Kaşıkçı Elması 17. yüzyılın ikinci yarısından bu yana Osmanlı Devleti’ne ait bir mücevher olmuştur. Tam 86 karat ağırlığındaki elmasın çevresinde çift sıra olarak 49 tane daha küçük elmas bulunur. İşte, ünü dünyaya yayınlan elmasın hakkında merak edilenler…

NEREDE?

Dünyada en çok bilinen elmaslardan biri olan Kaşıkçı Elması, hala hazineye girdiği yerde yani Topkapı Sarayı Müzesi’nde sergileniyor. Elmas, Topkapı Sarayı silah koleksiyonunun yer aldığı Dış Hazine Bölümü’nde yer alıyor. Kadife bir yastık üzerinde tek bir ışıkla sergilenen elmas görenleri büyülüyor.

Kaşıkçı Elması Hikayesi

HİKAYESİ

Kaşıkçı Elmasının Osmanlı Devleti hazinesine tam olarak ne zaman ve nasıl girdiği bilinmiyor. Bu konuda çeşitli rivayetler bulunuyor. Adının kaşığa benzer şekli sebebiyle alındığı düşünülüyor. Tarih boyunca güçlü rivayetlerden bazıları şöyle:

- Kağıt Toplayıcılık

Bir rivayete göre elmas, 17. Yüzyılın sonlarına doğru İstanbul’da bir kağıt toplayıcı tarafından çöplerin arasında bulundu. Elmas adını onu bulan kişinin ikinci mesleği olan kaşıkçılıktan aldı. Kaşıkçı ve kağıt toplayıcı bulduğu elması bir kuyumcuya değerinin çok altında sattı. 

Kuyumcu elmasın çok değerli olduğundan şüphelenince bunu bir arkadaşına gösterdi. Değeri anlaşılıp iki arkadaş arasında kavga çıkınca olay kuyumcubaşı tarafından duyuldu. Kuyumcubaşı, bir kese altın vererek elması onlardan aldı ve kavgaya son verdi. Dönemin sadrazamı Köprülü Fazıl Ahmed Paşa ve dönemin sultanı IV. Mehmed tarafından duyulan olayın sonunda elmas hazinenin eline geçti. Ona bu ihtişamlı son halini veren de Osmanlı hazinesi olmuştur.

- Napolyon’un Annesi

Elmasla ilgili diğer bir rivayet değerli mücevherin Napolyon’un annesinden satın alındığıdır. 1774 yılında Fransız subay Pigot, bu elması Hindistan’dan satın aldı ve ülkesine götürdü. Bir süre sonra elması Napolyon’un annesi satın aldı. Uzun yıllar bu elde duran elmas, Napolyon’un sürgüne gönderilmesiyle satılığa çıkarılır.

Elmas, o sırada Fransa’da bulunan Tepedelenli Ali Paşa’nın bir adamı tarafından satın alınır. Tepedelenli Ali Paşa, II. Mahmut zamanında devlete karşı ayaklanması sebebiyle öldürülünce mal varlığına el koyulur. Sonunda Kaşıkçı Elması Osmanlı hazinesine girer.

Kaşıkçı Elması Nerede

DEĞERİ

Kaşıkçı Elması 86 karat ve 17,2 gramdır. Dünyaca ünlü elmaslara kıyasla daha küçük olmasına karşın adı en çok duyulan elmaslardan biridir. Altın sarısı renginde olan elmasın çevresinde çift sıralı 49 elmas bulunur. Elmasın büyüklüğü yaklaşık 4,91 cm3’dir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal