Dünya Kahve Günü Nedir?

Dünya Kahve Günü 1 Ekim'de kutlanmaktadır. Peki, Dünya Kahve Günü'nün çıkış hikayesi nedir?

01.10.2020-09:50 - (Son Güncelleme: 01.10.2021-17:08) Dünya Kahve Günü Nedir?

Bugün Dünya Kahve Günü. Temelleri Japonya’ya dayanan kahve gününü, 78 ülke, 29 Eylül ve 1 Ekim arası kutluyor. 78 ülke arasında Türkiye bulunmuyor. Peki, Dünya Kahve Günü nedir, kim bugünü kahveye atfetti?

DÜNYA KAHVE GÜNÜ NEDİR?

Dünya Kahve Günü, Uluslararası Kahve Organizasyon’u (ICO) tarafından kahve üretiminin önemini insanlara duyurmak ve farkındalık yaratmak için adandı. Dünya Kahve Günü’nü kutlayan ülkeler, kahve üretiminin %98’ini oluşturmakta. Farkındalık yaratarak küresel kahve piyasasını genişletmek ve yerel kahve üreticilerinin önemini ortaya çıkartmaya çalışıyorlar. 1963 yılında Londra’da kurulan Uluslararası Kahve Organizasyonu, 2015 yılında Dünya Kahve Günü’nü Milan’da ilan etti. Uluslararası Dünya Kahve Günü 29 Eylül - 1 Ekim arasında kutlanıyor. 

DÜNYA KAHVE GÜNÜNÜN ÇIKIŞ HİKAYESİ NEDİR?

Dünya Kahve Günü her ne kadar 2015 yılında ilan edildiyse de tarihi daha eskiye dayanıyor. Aslında Japon Kahve Birliği tarafından 1983 tarihinde; Amerika Birleşik Devletleri de 2005 yılında ulusal kahve gününü ilan etmişti. Tayvan ve Nepal gibi ülkelerde 2015’den önce kahve gününü kutlayan ülkelerden. 2015 yılında ICO’nun uluslararası ilanı sonrası saydığımız ülkeler de aynı gün kahve günlerini kutlamaya başladı. Günlük dünya geneli 2 buçuk milyar insanın kahve içtiği düşünülürse, uluslararası kahve gününün varlığı hiç şaşırtıcı değil.


KAHVENİN ÇIKIŞ TARİHİ 

Kahve bitkisinin kökenlerinin Etiyopya’ya uzandığı ve içecek olarak kullanımınınsa Arabistan’a uzandığı düşünülüyor. Avrupa’yla 17. Yüzyılda Venedikli tüccarlar aracılığıyla tanışan kahve,  Türklerle daha önceden tanıştı. Kanuni döneminde Yemen Valisi tarafından tanıştırılan kahve, o günden beri sofralarımızı süslüyor. İlk kafenin İstanbul’da ortaya çıkması, kahveyi ne kadar sevdiğimizin göstergesi. Birinci nesil kahvecilerin temeli olan İstanbul, şimdi de 3. nesil kahvecilerin en sevilen gözdelerinden.

ULUSLARARASI KAHVE GÜNÜNDE İÇEBİLECEĞİNİZ KAHVE TÜRLERİ NELERDİR?

Uluslararası Kahve Günü farkındalık için ortaya çıkmış olsa da insanlar günü, yeni kahve türlerini deneyerek kutluyor. Kafelerin de bu güne dair özel kampanyaları bulunmakta. Espresso, americano, filtre, latte, mocha ve Türk kahvesi, bugün içerek Uluslararası Kahve Günü’nü kutlayabileceğiniz kahve yapım tekniklerinden sadece bazıları.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal