Kahta Kalesi'nin Restorasyonunda Sona Doğru

Bir tepeye konuşlu görünümüyle yerli ve yabancı turislerin ilgisini çeken Kahta Kalesi restore ediliyor.

09.06.2020-13:33 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-13:09) Kahta Kalesi'nin Restorasyonunda Sona Doğru

Adıyaman'da, Kommagene Uygarlığı tarafından yapılan tarihi Kahta Kalesi’nin restorasyonunda sona yaklaşıldı.

2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı restorasyon projesi 3 etap olarak uygulanıyor.

Kahta ilçesi Kocahisar köyü yakınlarındaki Roma, Selçuklu ve Memlüklerin izlerini taşıyan kale, Kommage Uygarlığı döneminde yazlık başkent olan Arsameia Antik Kenti ile birlikte önemli bir idare merkezi şeklinde kullanılmıştı.

1260'larda Memlüklerin bölgeye hakim olmasıyla restore edilerek bugünkü son haline kavuşan kalede,  hapishane, sarnıçlar, kitabeler, hamam ve Kahta Çayı'na inen gizli su yolu yer alıyor.

Nemrut Dağı tur güzergahında bulunan ve üç önemli medeniyetin izlerini taşıyan kale, Kahta ilçesi Kocahisar köyü yakınlarında bulunuyor.

RESTORASYON PROJESİ 3 AŞAMADAN OLUŞUYOR

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci restorasyon projesiyle ilgili, "Üçüncü ve son aşamasını da İpekyolu Kalkınma Ajansına hazırladığımız proje ve Bakanlığımız finansal destekleriyle yaptık. 25 güne kadar restorasyonu bitiriyoruz. Hemen ardından kaleyi ziyaretçilere açacağız. Son etapta yaklaşık 3,5 milyon lira harcamamız oldu. Kalenin restorasyonuna bugüne kadar yaklaşık 10 milyon lira harcandı." Dedi.

Kalenin üç önemli medeniyet tarafından kullanıldığını anlatan Ekinci, şunları kaydetti:

"Kale muhteşem bir sanat eseridir. Kalede paganizm, Hristiyanlık ve İslami öğretilerin kalıntılarını çok net ve rahat şekilde görebiliriz. Burada muhteşem bir savunma mimarisi örneği var. Türkiye'de eşine az rastlanır, tek parça ana kaya üzerine inşa edilmiş 300-350 metre yüksekliğinde bir kale. Bu kale aynı zamanda Kommagene Uygarlığı'nın başkenti Arsemia ile arasında gizli bir yol yapılmak suretiyle, kraliyet ailesinin tehlike anında gelebildiği bir sığınak halinde inşa edilmiş."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal