İznik Müzesi Restorasyonunda Sona Doğru

Bursa'daki İznik Müzesi'nin restorasyonunda sona gelindi. 8 yıldır kapalı olan müzenin bir ay içerisinde açılması planlanıyor.

30.03.2020-09:52 - (Son Güncelleme: 30.03.2020-09:48) İznik Müzesi Restorasyonunda Sona Doğru
Osmanlı döneminde Sultan I. Murat tarafından annesi Nilüfer Hatun adına 1388 yılında inşa edilen ve restorasyon sebebiyle 8 yıldır kapalı olan Bursa'nın İznik ilçesindeki İznik Müzesi'nde restorasyon çalışmaları bitiyor. Müzenin Türk İslam Eserleri Müzesi adıyla bir ay içerisinde açılması planlanıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Turizm Komisyonu Başkanı Halil Çakır ile çalışmaları yerinde inceleyen İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, “Başta Kültür ve Turizm Bakanımız olmak üzere Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü ile istişare sonucu müzemizde çalışmalar başladı. İslam Eserleri Müzemiz Ramazan ayında hizmete girecektir. Yeni arkeoloji müzemizin yapım çalışmaları da kısa zaman içerisinde başlayacaktır. Şimdiden hayırlı olsun” dedi.

Açılışla ilgili henüz bir tarihin belirlenmediğini belirten Bursa Milletvekili Zafer Işık ise, 8 yıldır kapalı olan İznik Nilüfer Hatun İmareti Türk İslam Eserleri Müzesi'ndeki restorasyon çalışmalarının önümüzdeki hafta tamamlanacağını belirtti. Coronavirüs salgını nedeniyle müze ve benzeri yerlere vatandaş girişlerinin genelgeyle yasaklandığını söyleyen Işık, "Şuan için açılışla ilgili bir takvim belirleyemiyoruz. Ülkemizdeki virüs tehdidinin sona ermesinin ardından müze ziyarete açılacak" dedi.

Işık, İznik Arkeoloji Müzesi'nde bulunan tarihi eserlerin koruma altında olduğunu ve bu eserlerin de Orhangazi ilçesinde yapılacak olan arkeoloji müzesinde sergileneceğini ifade etti.

MÜZE HAKKINDA

Müze, 1388 yılında Osmanlı döneminde Sultan I. Murat tarafından annesi Nilüfer Hatun adına inşa edilmiştir. Cumhuriyet döneminde farklı gereksinimler için depo olarak kullanılan yapı, 1960 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. 14. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan müzenin bahçesinde Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait lahitler, steller, kabartmalar, erzak küpleri, İslami mezar taşları sergilenmekte. Ilıpınar Höyüğü’nden elde edilen bulguların sergilendiği müze içindeki ara mekânda Prehistorik, Helenistik, Roma ve Bizans çağı eserleri, takı ve sikkeleri teşhir ediliyor. Müzenin yan bölümlerinde 11-14. yüzyıl seramik malzemeleri ile 15-17. yüzyıla ait İznik çini örnekleri sergilenmektedir. İznik'teki arkeolojik kazılarda elde edilen çeşitli eserler burada gösterime sunulmaktadır.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal