İzmir'deki Tarihi Kerimağa Konağı'na Restorasyon

19. yüzyılda inşa edilen tarihi Kerimağa Konağı'nın restorasyon çalışmaları başladı.

06.04.2020-13:23 - (Son Güncelleme: 06.04.2020-13:20) İzmir'deki Tarihi Kerimağa Konağı'na Restorasyon
Yaklaşık 3 bin yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan İzmir'in tarihi mahallesi Birgi'deki Kerimağa Konağı'nın restorasyon çalışmaları başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle yapılan çalışmalarda yapının bir bölümünün yıkıldı.

MÖ 750'den bu yana bir yerleşim yeri olarak kullanılan Birgi'de, Frig ve Lidya uygarlıkları, Pers ve Bergama krallıkları, Roma ve Bizans İmparatorluğu, Aydınoğulları Beyliği ve Osmanlı döneminin izleri bulunuyor.

Tamamen yıkılma tehlikesi bulunan Kerimağa Konağı için mülk sahibi Mehmet Palamut tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığının sağladığı hibe desteğiyle restorasyon çalışması başlatıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne restorasyon için başvurduklarını tarihi konağın sahibi Mehmet Palamut, bakanlığın 61 bin 850 liralık hibe desteği sunduğunu söyledi.

Mimarların binanın restorasyonu için proje hazırladığını ve Bakanlık onayının ardından çalışmalara başlayacaklarını belirten Palamut, "Binayı ayağa kaldırarak gelecek nesillere ulaştırmayı hedefliyoruz." dedi.

EN ÖNEMLİ 3 KONAKTAN BİRİ

Birgi'de yaşayan sanat tarihçisi Prof. Dr. Necla Arslan Sevin de Kerimağa Konağı'nın bölgenin en önemli üç konağından biri olduğuna işaret etti.

Birgi konut mimarisinin anıtsal örneği yapının büyük bölümünün harap olduğunu ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

"Bu yapının 19. yüzyıl hatta belki birazcık daha önce inşa edilmiş olduğunu düşünüyorum çünkü inşa tekniği ve görüntüsü itibarıyla buradaki diğer konutlardan biraz daha eski olduğu görüşündeyim. İki katlı klasik Birgi konutlarının özelliklerini taşıyor. Dış sofalı bir örnek, anka moloz taşlarla örülmüş, diğer birçok konutta gördüğümüz bir özelliktir. Ahşap karkas sistemiyle yapılmış, tuğla, çamur harç ve en üstüne de yine samanlı bir sıvayla kaplanmış tepe pencereleri var. Belli bölümlerinde 19. yüzyıl Ege konutlarında çok sık gördüğümüz alçı vitraylar karşımıza çıkıyor. Sokağa bakan dış tarafta üst katta bir çıkma var. Ahşap elibelindelerle duvar üstüne oturtulmuş ve üzerilerinde bölge konutlarında çok sık karşılaştığımız desenler gibi çeşitli bitki ve meyve motiflerinin işlediği ayrıntılar görüyoruz."

Prof. Dr. Sevin, Birgi'nin mimari kültüründe çok önemli bir yere sahip eserin, gelecek kuşaklara aktarılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Binanın yıkılma riski nedeniyle restorasyonun bir an önce başlaması gerektiğini belirten Sevin, "Yapının kurtarılmasının Birgi mimari kültüründe çok önemli bu eserin gelecek kuşaklara aktarılması açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal