İstanbul’un Fethi

İstanbul, çok uzun yıllar boyunca Bizans İmparatorluğu'nun başkentliğini yapmış son derece kutsal bir kentti. Buna son veren ise Osmanlı Devleti oldu. 1453 senesinden önce şehir birden çok defa kuşatılmasına rağmen alınamamıştı. Ancak İkinci Mehmet döneminde kent alındı. Bunun nedenleri ve önemi ise yazımızda.

22.07.2020-11:06 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-11:03) İstanbul’un Fethi

Bizans İmparatorluğunun başkenti olan İstanbul'un fethinin nedenleri şöyledir;

İstanbul, Osmanlı toprakları arasında kalmış ve bir nevi devleti ikiye ayırmıştı. Daha önce defalarca kuşatılmış olan bu şehrin özellikle Anadolu yakası kısmı ele geçirilmişti. Bizans sadece surlara sıkıştırılmış olan bir devlet haline gelmişti. İşte bundan dolayı kentin alınması artık bir zorunluluktu.

İstanbul birçok kişiye göre dünyanın merkezi olarak görülüyordu. Çünkü önemli ve dikkat çekici bir coğrafi konuma sahipti.

Aynı zamanda kent, ticaret yollarının kesişim noktası üstünde dikkat çekmekteydi. Tarihi ipek yolunun son durağı burasıydı. Şehri ele geçiren devlet bu şekilde çok büyük bir zenginliğin de sahibi olacaktı.

Bizans, fırsat bulduğu her dönem içinde Osmanlı Devleti’ne karşı Avrupalıları kışkırtıyordu. İmparatorun gerçekleştirmiş olduğu bu kışkırtmalardan dolayı zaman zaman yaşanan haçı seferleri, devlet için çok büyük bir sıkıntı demekti.

Özellikle taht kavgalarından dolayı kaçan ve İstanbul'a gelen şehzadeler, her daim Osmanlı'ya karşı kullanılmaktaydı. Hatta bu yolla Osmanlı Devletinden çok uzun bir süre boyunca altın alınmıştır.

Bunun yanı sıra İstanbul, Osmanlı askerlerinin Rumeli'ye geçmesi sırasında çok büyük sorunlar çıkarıyordu.

Bunlara ek olarak peygamber efendimizin İstanbul'un fethi ile söylemiş olduğu sözler de çok büyük bir motivasyon kaynağıydı. Çünkü Hz. Muhammed SAV şunları söylemişti; İstanbul elbet bir gün alınacaktır. Onu alan ordu ve komutan ne güzeldir demiştir. Bu sözlere nail olmak isteyen İkinci Mehmet, kuşatmaya başladı.

İstanbul'un Fethi Nasıl Gerçekleşti?

İstanbul’un Fethi Osmanlı Devleti için neden önemliydi ve fetih nasıl gerçekleşti: İstanbul'un fethi hem karadan hem de denizden yapılan birçok hazırlıklarla sağlandı. Bunun için 400 parçadan oluşan bir donanma yola koyuldu. Rumeli Hisarı inşa edildi. Boğadan gelecek olan yardımların önüne geçildi. Şahi topu kullanıldı. Böylelikle surlarda çok büyük gedikler açıldı. Ancak Bizans uzun bir süre boyunca buna direndi. Neticede şehir ele geçirildi. Bizans İmparatoru öldü.

İstanbul'un Fethinin Sonuçları Nelerdir?

İstanbul’un Fethi Osmanlı Devleti için neden önemliydi ve fetih nasıl gerçekleşti: Siyasi, askeri ve ekonomik anlamda avantaj sağlamak isteyen Osmanlılar, kenti uzun uğraşlardan sonra aldılar. Bunun sonrasında tam 1000 seneden beri devam eden Bizans Devleti tarihe karıştı. Osmanlı bir imparatorluk haline geldi. Burası başkent yapıldı. Ortaçağ kapandı ve yeniçağ açıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal