İstanbul'un En Eski Su Kemeri

İstanbul'un en eski su kemerinin Fatih'te olduğunu biliyor muydunuz? Orjinal adı "Valens Su Kemeri" olan tarihi yapıyla ilgili bilinmeyenleri sizler için derledik.

27.03.2020-17:39 - (Son Güncelleme: 27.03.2020-17:36) İstanbul'un En Eski Su Kemeri
İstanbul'da çekilen dizi ve filmlerde sıkça gördüğümüz belki her gün önünden geçtiğimiz fakat ismini bile bilmediğimiz Bozdoğan Su Kemeri'nin işte tarihi...

İstanbul’un tarihi simgelerinden Bozdoğan Kemeri, Doğu Roma İmparatoru Flavius Iulius Valens tarafından Milattan Sonra 378 yılında yapılmıştır. Bu nedenle ismi Valens Su Kemeri'dir. Fatih'in Saraçhane bölgesinde yer alan kemer 250 kilometre civarında olan bir su taşıma sisteminin parçasıdır.

Tarih boyunca su sıkıntısı çeken İstanbul imparatorluk başkenti olduktan sonra su ihtiyacını karşılamak için sarnıçlar yapılmıştır. Yapılan sarnıçlar şehrin su ihtiyacını karşılardı. Belgrad Ormanı ve civarındaki su kaynaklarından İstanbul içine suyun getirilmesi için de Bozdağan Su Kemeri inşa ettirilmiştir. Roma İmparatoru I. Justinianus Bozdağan Su Kemeri'nin bir depremde zarar gördükten sonra, Yerebatan ve Binbirdirek sarnıçlarıyla bağlantılarını da tamamlatmıştır.

Avar kuşatması sırasında sur dışında kalan kısmının bir bölümü yıkılmış ve su iletimi kesilmiştir. Ancak su kemeri 758 yılındaki büyük kuraklık zamanında V. Konstantinos tarafından onartılıp eski haline getirilmiştir. Latin İmparatorluğu döneminde ve Palaiologus hanedanı zamanında herhangi bir bakımdan geçmeyen su kemeri, şehrin nüfusunun düşmesi üzerine eski önemini yitirmiştir.

İstanbul'u fethinden sonra, Eski Saray’a ve daha sonra Topkapı Sarayı’na da su sağlayacak olan rezerv sisteminin tamamı Fatih Sultan Mehmet'in talimatıyla onarılmış ve kuzeydoğudan çekilen yeni bir hatla birleştirilmiştir. Farklı dönemlerde Osmanlı Sultanları tarafından restore ettirilen su kemeri şehrin önemli tarihi eserlerinden birisidir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal