İstanbul Ataşehir’deki Bir Evin Bahçesinde Tarihi Eser Bulundu

İstanbul'da bir evin bahçesinde Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen üzerinde kabartmaların olduğu taş bulundu. Tarihi eser, İstanbul Arkeoloji Müzesine teslim edildi.

29.06.2020-14:03 - (Son Güncelleme: 29.06.2020-14:01) İstanbul Ataşehir’deki Bir Evin Bahçesinde Tarihi Eser Bulundu

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yapan Abdülhamit Dal, İstanbul Ataşehir'de oturan kayınvalidesinin evinde Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen üzerinde kabartmaların olduğu bir taş buldu.

Dal, taşı dikkatli olarak inceleyip durumu hemen yetkililere bildirdi.

Taşı Arkeoloji Müzesi'ne teslim eden Abdülhamit Dal,  tarihi eserle ilgili şunları söyledi:

"Bize anlatılanlara göre, taşın M.S. ikinci yüzyıla ait bir lahit parçası olduğu, Kibele Anadolu tanrıçası ve Üç Güzeller'e ait bir figür olduğunun düşünüldüğü söylendi. Ama İstanbul'a ait bir figür değilmiş. Anadolu'nun farklı bölgelerinden olabileceği söylendi. Nereden geldiğini biz de bilmiyoruz. Bir kamyon taş siparişi verilmiş ve oradan buraya gelmiş. 30 yıl önce alınıyor, bir kenara koyuyorlar. Bu kadar değerli bir taş olduğunu anlamıyorlar. Orada taşların arasına konuluyor. Yeri geldiğinde çamurun üzerinden atlamak için kullanılıyor. Ama zarar görmedi. Üzerindeki figürler olduğu gibi duruyordu. Taşı fark ettiğimde ev sahiplerinden izin istedim. Eşim de öğretmen, bu konulara ilgi duyuyoruz. Taşın değerli bir şey olduğunu fark ettik, İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne teslim ettik."

Ev sahibi Hacer Öztemur ise, "Evimiz gecekonduydu. Temel taşının içinden güzel bir taş çıktı. Taş hoşuma gitti, bir kenara ayırdım. Damadım geldiğinde gördü. 'Anne bu güzel bir taşmış' dedi. Evet dedim. 30 sene önce eşimin getirdiği taşın arasından çıkardım. Damadım görünce 'Bir müzeye soralım, oraya veririz' dedi. Tarihi eser olduğunu bilmiyordum. Kara taşların arasından çıkınca, 'Bir yerden sökülüp getirilmiş' diye düşündüm" dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal