İslam Tarihinin İlk Kadın Şehidi Kimdir?

İslamiyet'in ilk kabul edilişinin ardından ilk iman eden Müslümanlar; erkek, kadın, çocuk dinlemeksizin çeşitli işkencelere ve tehditlere maruz kaldılar. Bunların sonunda öldürülen insanlar oldu. Peki, ilk Müslüman şehitler arasında kimler var?

24.03.2020-10:33 - (Son Güncelleme: 24.01.2022-12:26)

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) ile birlikte Müslüman olan yedi sahabeden Hz. Sümeyye, İslam tarihinde şehitlik mertebesine erişen ilk kadın olmuştur. İslamiyet'i kabul ettikten sonra eşi Yasir bin Amir ile birlikte ağır işkence ve hakarete maruz kalan Hz. Sümeyye ve ailesi Peygamberimiz tarafından cennetle müjdelenmiştir:

"Sabredin ey Yâsir ailesi, sabredin ey Yâsir ailesi! Sizin mükâfatınız cennet­tir. Sabredin ey Yâsir ailesi…"

İşte, İslam tarihinin ilk kadın şehidi Hz. Sümeyye hakkında merak edilenler...

KİMDİR?

Sümeyye, Ebu Cehil’in amcası Ebu Huzeyfe’nin cariyesiydi. Ebu Huzeyfe onu, Yemen’den gelen ve kendisine sığınan Yasir ile evlendirmişti. Bu evlilikten Ammâr dünyaya gelmişti. İslamiyet'in ilan edilmesi emri geldiğinde Sümeyye, Yasir ve Ammar ilk Müslümanlar arasında yer almıştır. Ayrıca Sümeyye ve Ammâr Mekke’de Müslümanlığını açıkça ilan eden ilk yedi kişi arasındadır. 

İslamiyet'i kabul etmelerinin ardından akıl almaz işkencelere maruz kaldılar. Üzerlerine demir zırh giydirilip güneş altında saatlerce bekletildiler. Mekke'de onları koruyacak kimseleri de yoktu. Bir gün Mekke’de kızgın güneşin altında işkence gördükleri sırada Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) onların yanına gelerek, “Ey Yasir ailesi, dayanın! Müjdeler olsun ki yeriniz elbette cennettir” demiş. Onlar da bu sevinçle zulme sabır göstermişlerdir.

ÖLÜMÜ

Hz. Sümeyye'nin yaşı ilerledi ama işkenceler bitmedi. Yaşına rağmen işkencelere direndi ve müşriklerin isteklerini kabul etmedi. Ebu Cehil fiziksel işkence yanında kendisine hakaret etti. İman etmesinin sebebinin başka şeyler olduğunu söyleyerek namusuna dil uzattı ve sonunda onu mızraklayarak şehit etti. Böylece Hz. Sümeyye İslam tarihinde şehitlik mertebesine erişen ilk kadın Müslüman oldu.

Hz. Peygamber, Hz. Sümeyye’nin bu kahramanlığını unutmadı, Ebû Cehil, Bedir Gazvesi’nde öldürülünce Hz. Sümeyye'nin oğlu Ammâr bin Yâsir’e, “Allah anneni öldürenin hakkından geldi” demiştir.

İlk Müslüman Şehitler

OĞLU HZ. AMMAR

Annesi ve babasının şehit edilmesinin ardından oğulları Hz. Ammar'a edilen işkenceler bitmedi. Demirden bir gömlekle güneşin kavurucu sıcağında bırakılan Hz. Ammar, halinden bir medet ummak amaçlı Nebi-yi Ekrem'in yanına gitti ve "Azabın her türlüsünü tattık, yâ Resûlallah." dedi.

Resul-i Ekrem ona sabır diledi ve ardından şöyle dua etti: "Allah'ım, Ammar âilesinden hiçbir kimseye Cehennem azabını tattırma." Kalbi imanla ve sabırla dolu olan Hz. Ammar'ın uğradığı işkenceler bitmezken Hz. Muhammed onu işkence edildiği sırada gördü ve ona şu haberi verdi:

"Ey ateş, İbrahim'e (a.s.) serin ve selâmet olduğun gibi, Ammar'a da öyle ol!.. Ey Ammâr! Sen (bu işkencelerle) ölmeyecek, uzun bir müddet yaşayacaksın. Senin ölümün azgın bir topluluğun eliyle olacaktır."

Gerçekten de Hz. Ammar uzun yıllar yaşadı ve bir savaş sırasında şehit düştü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal