İskandinav Ülkeleri

İskandinav ülkeleri hangileri? İskandinavya nedir? İskandinavya nerede?

23.05.2018-17:56 - (Son Güncelleme: 23.05.2018-17:53) İskandinav Ülkeleri

İSKANDİNAVYA NEDİR?

Kuzey Avrupa’da yer alan yarımadaların tümüne İskandinavya adı verilir. Dillerinde benzerlikler gösteren ve böyle tanınan bu coğrafyadaki ülkeler İskandinav ülkeleri olarak adlandırılırlar.

İSKANDİNAVYA NEREDE?

777.000 km²’lik yüz ölçümüne sahip İskandinavya, uç noktadaki bir yarımadada kalmış bir Kuzey Avrupa bölgesidir. İskandinavya nerede sorusuna yanıt olma açısından, bulunduğu bölge şu şekilde ifade edilebilir; uzak iklim İskandinavya’nın Atlas Okyanusu ve Baltık Denizi’ne kıyısı vardır. Yarımadanın doğusuna kıyısı bulunan Botniya Körfezi ile çevrelenen bir kara parçasıdır.

İSKANDİNAV ÜLKELERİ

İskandinav ülkeleri, Kuzey Avrupa’da bulunan yarımadada bulunan ülkeler olarak bilinse de, ülkeler arasındaki geçmişen bugüne gelen ilişkiler ve kökenler araştırıldığında, yalnızca coğrafyaya bakılarak İskandinav ülkeleri belirtmek doğru olmayacaktır. Bu kriterler baz alınarak, İskandinav ülkeleri hangileri sorusuna daha net yanıt vermemiz mümkün olur.

Kuzey Avrupa yarımadalarının tamamı İskandinavya olarak bilinse de, yalnızca coğrafyayı göz önünde bulundurularak ifade edilen bu tanım doğrultusunda belirteceğimiz ülkeler İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya’dır. Kökenlere göre bu ülkeleri belirtecek olursak İsveç, Norveç, Danimarka ve İzlanda’dır.

İskandinav ülkeleri, İskandinav kökenli ülkeleri kapsamasından dolayı, Baltık kökenli Finlandiya, yarımada üzerinde olmasına karşın bu listenin dışında kalmaktadır. İskandinav kökenli olup, bir ada ülkesi olması nedeniyle, İskandinav yarımadasından bağımsız bir coğrafyada yer alan İzlanda da bu kriter ışığında kısmen İskandinav ülkesi sayılmaktadır. Sonuç olarak, İskandinav kökeni ve coğrafyası olarak İskandinav ülkeleri hangileri sorusunun yanıtı; İsveç, Norveç ve Danimarka’dır.

Son Dakika Kültür - Sanat Haberleri için aşağı kaydırın.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal