İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi

İnsan hakları evrensel bildirgesi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1948 yılında Paris’te kabul edilmiştir. 2. dünya savaşı insan hakları evrensel bildirgesinin yayınlanmasını hızlandırdı.

30.03.2020-18:51 - (Son Güncelleme: 30.03.2020-18:52) İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi

Tavsiye niteliğinde olan bu bildirge bağlayıcı değildir fakat birçok dile çevrilerek yayınlaşmış olması dünya çapında büyük bir ilgi görmesine neden olmuştur. Dünyanın her yerinde insan haklarını koruyucu olmasından dolayı öncü bir bildirgedir.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine Kimler Katılmıştır?

İnsan hakları evrensel bildirgesine BM üyesi 48 devlet evet oyu vermiştir. Bunların içine Türkiye Cumhuriyeti dahildir. Hayır oyu veren devlet çıkamamış fakat 8 devlet çekimser oy kullanmıştır.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin Önemi

Hükümetler bildirgede bulunan insan hakları maddelerini anayasalarına koymuş ve bu konuda önemli çalışmalar yapmışlardır. 501 farklı dile çevrilmiş ve dünya çapında yoğun bir ilgi görmüştür. Daha sonradan oluşacak uluslararası anlaşmalar ve uluslararası kanunlar için temel olmuştur. Bildirgeden sonra çoğu ulus insan haklarının korunması ve iyileştirilmesi için çalışmalar başlatmıştır.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin Maddeleri Nelerdir?

Toplamda 30 maddeden oluşan bildirgenin özet olarak bazı maddeleri şunlardır. Bütün insanlar hak ve hürriyetler bakımından eşit doğarlar ve birbirlerine karşı kardeş zihniyeti ile hareket etmelidir. Herkes hiç bir ayrım gözetmeden bu bildirgede bulunan haklardan yararlanabilir. Yaşamak, hürriyet ve kişinin emniyeti her kişinin hakkıdır. Hiç kimse köle olamaz ve köle olarak çalıştırılamaz. Hiç kimse onur kırıcı cezaya ve işkenceye tabi tutulamaz. Herkes hukuk kişiliğinin tanınması hakkına sahiptir. Herkes kanun önünde eşit haklara sahiptir ve bu haklara saldırı olduğu zaman milli mahkemelerde hakkını arama özgürlüğüne sahiptir. Hiç kimse keyfi olarak tutuklanıp cezaya mahkum edilemez.

Kişiler kendilerine yöneltilen suçlamalar karşısında haklarını adil mahkemelerde arama ve eşit yargılanma hakkına sahiptir. Suç işleyen kişi kanunla suç işlediği tespit edilmediği sürece suçsuz sayılır. Suçu onaylanan kişiye kanunda belirtilen cezadan daha ağır bir ceza verilemez. Vatandaşı olduğu ülkenin sınırları içinde serbestçe dolaşma ve oturma hakkına sahiptir. Genel olarak insan hak ve hürriyetinin önemi ve bu hakların korunması için oluşturulan bildirgedir. İnsana insan olduğu için yaşama hakkı ve özgürlüğü tanıyan bildirgede insan kavramı esastır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal