Inception Filmi Gerçek mi Oluyor? Rüyalarımız Tehlike Altında

Gerek senaryosu gerekse kurgusuyla hafızalardan silinmeyen Inception filmi gerçek oluyor. MIT, Christopher Nolan'ın yönetmenliğini yaptığı bilim kurgu ve aksiyon filmindeki gibi rüyaları yönlendirmenin yolunu buldu.

01.10.2020-12:04 - (Son Güncelleme: 01.10.2020-12:28) Inception Filmi Gerçek mi Oluyor? Rüyalarımız Tehlike Altında

Başrollerinde Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon, Ellen Page ve Tom Hardy'nin yer aldığı film gerçeğe dönüşüyor. Christopher Nolan'ın yazıp yönettiği filmde rüyalar başkaları tarafından yönlendiriliyordu.

Rüyaların başkaları tarafından yönlendirilmesi, 2010 yapımı Başlangıç filmi ile uzun süre kamuoyunun gündeminde yer edindi. Christopher Nolan’ın yönettiği film, rüyalara fikir veren profesyonel bir hırsızı ele almıştı.

Şimdi de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim insanları, uykuya dalan insanların rüyalarına müdahale etmenin yolunu buldu. Dormio ismini verdikleri uyku izleme cihazını kullanan araştırmacılar, uykunun hipnagoji isimli ilk aşamasında bazı bilgileri yineleyerek rüyaları belirli temalara yönlendirmeyi başardı.

UYKU VERİLERİ TAKİP EDİLDİ

Çalışmaya katılım sağlayan kişiler, önce bir uygulama aracılığıyla 'Ağaç düşünmeyi unutmayın' gibi sesli uyarılar kaydetti ve uykuya hazırlandı. Bu sırada parmaklarına takılan Dormio isimli cihaz, uyuyan kişinin dış uyaranların etkisine açık olduğu hipnagoji aşamasına geçip geçmediğini tespit etmek için bireylerin cilt yüzeyindeki elektriksel değişimler, kalp atışı, parmaklarının bükülme veya gevşeme biçimleri takip edildi.

YÜZDE 67'SİNDE ETKİLİ OLDU

Katılımcıların uykuya dalıp hipnagoji aşamasına gelmesiyle daha önce kaydedilmiş sesler Dormio ile dinletilmeye başlandı. Bu döngü birkaç defa tekrarlandı ve katılımcılar uyanınca, uygulamaya kısa rüya günlüklerini girdi. Çalışmanın yazarlarından Adam Haar Horowitz, 'Katılımcılar, söz konusu yönlendirmelerin rüyalarında görünüp görünmediğini aktardı' dedi ve devam etti: 'Komutlardaki nesneler rüyalarda genellikle dönüştürülür.

Mesela ağaç mesajı, ağaç şeklindeki bir arabaya dönüşür. Ancak bu ilişkilenimler kolayca tanınır. Araştırmacılar, katılımcıların bildirdiği rüyaların yüzde 67’sinde ağaçla ilintili öğeler tespit etti. Örneğin, katılımcılardan biri rüyasını, 'Yanımda biriyle ağaç köklerini takip ediyordum ve kökler beni farklı yerlere götürüyordu' diye anımsadı. DiCaprio da filmde insanların rüyalarına müdahale edebiliyordu.

TRAVMA VE STRES İLE MÜCADELEDE KULLANILABİLİR

Bir diğer katılımcı, çocukluğunda evinin arka bahçesindeki bir ağacı gördüğünü ifade etti. Consciousness and Cognition isimli akademik dergide yayımlanan çalışmaya göre, bu şekilde müdahale edilen rüyaların, yaratıcı yazın gibi faaliyetlere destek olacağı düşünülüyor. Bahsi geçen teknolojinin öte yandan travma ve stresle mücadelede kullanılabileceği de ifade ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal