İmam Hatiplerin Kurucusu 'Mahmut Celalettin Ökten'

Türkiye’nin dini, ilmi, kültürel ve sosyal hayatında önemli yeri olan imam-hatip okullarının kurulması için mücadele eden Türkiye'nin ilk İmam Hatip Lisesi Müdürü Mahmut Celalettin Ökten'in biyografisini sizler için derledik.

10.04.2020-11:26 - (Son Güncelleme: 10.04.2020-11:17) İmam Hatiplerin Kurucusu 'Mahmut Celalettin Ökten'

Ömrü boyunca imam hatip okullarının açılması ve yaygınlaşması için mücadele eden Türkiye'nin ilk İmam Hatip Lisesi Müdürü Mahmut Celalettin Ökten, 1882 yılında Trabzon'da dünyaya gelmiştir.

İmam hatip okulları fikrinin ilk sahibi olması dolayısıyla bu okulların tarihinde çok önemli ve unutulmaz bir yeri olan Ökten, küçük yaşta önce babasını, sonra da annesini kaybetmiştir. Babaannesinin manevi desteğiyle hafızlık yapan Ökten, böylece ilk eğitimini tamamlamıştır.

1905'de İstanbul'a gelen ve Darülfünun Edebiyat Şubesinden 1911'de mezun olan Celalettin Ökten, ardından öğretmen olarak göreve başlamıştır.

İlmi yetişkinliği yanında başarılı öğretim metodu sayesinde kısa sürede “Celâl Hoca” unvanıyla anılmaya başlanan Ökten, kentin çeşitli okullarında edebiyat, felsefe ve mantık dersleri verdi.

İLİM İRFAN YOLUNDA BİR ÖMÜR

Harf inkılabından sonra Arapça derslerinin kaldırılması üzerine okulun Türkçe hocalığını da üzerine alan Celal Hoca, uzun yıllar İstanbul’un çeşitli okullarında Türkçe, edebiyat, felsefe ve mantık dersleri okutmuştur.

Ömrü boyunca ilim, irfan yolunda koşarak örnek gösterilen Ökten, imam hatip okullarında hocalık ve idarecilik görevlerini üstlenmiştir.

Vefa Lisesi'nde felsefe hocası iken 1947'de emekliye ayrılıp 1949'da Maarif Vekaleti tarafından İstanbul'da açılan imam hatip kursuna müdür ve öğretmen olarak atanan Ökten, bu vesileyle okulların eksiklerini görüp, bunları giderme imkanı bulmuştur.

Bu amaçla da dönemin Maarif Bakanı Tevfik İleri başta olmak üzere pek çok kişiyle görüşmeler yapan Ökten, İleri'nin de desteğiyle bu okulların ders müfredatı üzerinde çalışmıştır.

İMAM HATİP OKULUNUN İLK MÜDÜRÜ OLDU

İmam hatip okullarının müfredatına hem dini hem de fen ilimlerinin konulması için büyük çaba harcayan Ökten, bu süreçte birçok yetkiliyle görüşmelerde bulundu ve görüşmeler sonrasında imam hatip okullarının açılması yönünde karar alındı.

1951 yılında İstanbul İmam-Hatip Okulu'nun ilk müdürü olan Celalettin Ökten, eğitim ve öğretim hayatına başlayan ilk imam hatip okulu olma özelliği taşıyan İstanbul İmam Hatip Okuluna kurucu müdür olarak atandı.

Zor şartlarda imam hatip okullarının yaşaması ve gelişmesi için kimi zaman elinde süpürgeyle temizlik, kimi zaman tamirat yaptı, çoğu zaman da tahta karşısına geçip öğrencilerine ders anlattı.

BATI KÜLTÜRÜNÜ DE YAKINDAN İNCELEDİ

İmam hatip okullarıyla adının özdeşleştiği "Celal Hoca" resmi derslerinin yanında Beyazıt'taki Soğanağa Camisi'nde de 6 yıl süreyle cumartesi günleri, İmam Gazali'nin "İhya-u Ulumid-din" adlı kitabını okutmuştur.

Arapça, Farsça, Fransızca bilen, İslami ilimler yanında Batı kültürünü de yakından incelemiş bir din alimi olan Celal Hoca, 21 Kasım 1961'de vefat etmiştir.

Gayretli, aynı zamanda sabırlı ve kanaatkar bir anlayışla eski kültürün yeni nesle aktarılmasında başarılı hizmetler gerçekleştiren "Celal Hoca" Edirnekapı Şehitliğindeki aile kabristanına defnedilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal