İlk Kadın Arkeoloğumuz: Prof. Dr. Jale İnan

Antalya ve Side müzelerinin kurulmasını sağlayan ilk kadın arkeoloğumuz Jale İnan'ın biyografisini sizler için derledik.

26.03.2020-15:06 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-15:06) İlk Kadın Arkeoloğumuz: Prof. Dr. Jale İnan

 

Türkiye'nin ilk arkeologlarından Aziz Ogan'ın kızı Jale İnan 1 Şubat 1914 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Arkeoloji tarihine damga vuran ülkemizin ilk kadın arkeloğu Jale İnan, liseyi bitirdikten sonra Aleksander von Humboldt Vakfı'ndan burs kazanmıştır. Bu bursla 1934 yılında Berlin Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde okumak üzere Almanya'ya gitmiştir. “The Institute for Advanced Study”ye üç kez davet edilmiş ve orada çalışmalarda bulunmuştur.

Almanya'dan döndükten sonra 1944 yılındayazar Oğuz Atay'ın ‘‘Bir Bilim Adamının Romanı’’ adlı kitabında yaşamını anlattığı Mustafa İnan'la evlenmiştir. 1945 yılında oğulları Hüseyin İnan dünyaya gelmiştir.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Prof. Dr. C. Bosch'un asistanlığını yapan Jale İnan, 1946'da İstanbul Üniversitesi Klasik Arkeoloji Kürsüsü'nün çalışmalarına katılmıştır. Aynı yıllarda Türk Tarih Kurumu adına Antalya'nın Side ve Perge antik kentlerinde Arif Müfit Mansel'le birlikte kazılara başlayan Jale İnan bu kazılara kesintisiz devam etmiştir. Antalya ve Side müzelerinin kurulmasına büyük katkı sunan Jale İnan, yaptığı kazılarla halkın gelir düzeyinin yükselmesini sağlamıştır.

Antik dönem heykeltıraşlık sanatı üzerine çok önemli eserler veren Prof. Dr. Jale İnan 7 Şubat 2001'de hayatını kaybetmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal