Gün Yüzüne Çıkarılmayı Bekleyen Sidas Antik Kenti

Manisa'daki antik kent, keşfedilmeyi bekliyor. Demirci ilçesindeki 2 bin 300 senelik geçmişe sahip Sidas (Saittai) Antik Kenti'nin, turizme kazandırılması için toprak altından çıkarılması bekleniyor.

28.09.2020-09:34 - (Son Güncelleme: 28.09.2020-09:31) Gün Yüzüne Çıkarılmayı Bekleyen Sidas Antik Kenti

İtalya'ya yasa dışı yöntemlerle kaçırılan bin 800 senelik yazıtın hukuksal sürecinin ardından Türkiye'ye teslim edilmesiyle alakalı gündeme gelen Antik Kent, döneminin Anadolu'daki ticaret merkezi konumunda olma niteliğini taşıyor. Dönemin Roma İmparatoru tarafından ziyaret edilen antik kent, stadyumun belli bir kısmı dışında toprak altında kalmış durumda.

Ormanlık alanda kaybolan antik kent bölgesi SİT alanı olması ve üzerinde ot ve çalıların bitmesine rağmen çiftçiler tarım faaliyetleri yapıyor. Yöre halkı antik kentin gün yüzüne çıkarılıp turizme kazandırılmasını istiyor.

'BUGÜNE KADAR HİÇ ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMASI YAPILMADI'

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Aigai Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, 'Sidas Antik Kenti, Demirci ilçesinin İcikler Mahallesi'ne bağlı bir alanda yer alıyor. Bugüne kadar alanda hiçbir arkeolojik kazı çalışması yapılmadı ama elimizde elbette çok fazla yazılı kaynak var. Bölgede son 100 yılda ele geçmiş çok sayıda yazıt var. İtalya'dan getirilen yazıt da bu yazıtlardan biri. Antik yazılı kaynaklardan bilgilerimiz var. Kent aslında bu Lidya bölgesinin kuzeydoğusunda önemli bir ticaret kavşağında olduğu için zaten zenginleşiyor. Verimli bir tarım arazisine sahip. Elimize geçen yazıtlardan ilginç bilgiler alıyoruz. Bu bilgilere göre kentte çok fazla lonca bulunuyormuş, bu loncalarda ağırlıklı olarak dokuma ve dericilikle ilişkili. Neredeyse 100'e yakın loncadan bahsediliyor. Ve bu bildiğimiz Anadolu'daki en fazla lonca olan antik kentlerden bir tanesi. Bu açıdan da ciddi bir ticaret ve zenginliğin olduğunu görmek mümkün. Zaten kentin önemli ve büyük bir kent olduğunu Roma İmparatoru Hadrianus'un kenti ziyaret etmesinden biliyoruz. Çünkü Hadrianus, Anadolu ziyareti esnasında belli ve önemli kentleri ziyaret ediyor. Bunlardan biri de Sidas Antik Kenti. Onun dışında hala görülebilir kalıntılar var. Bu İtalya'dan getirilen yazıttaki Apollon ifadesinin geçtiği tapınağın kabaca yeri biliniyor. Onun dışında Antik Kent'te büyük bir stadyum var. Büyük bir kısmı hala görülebilir durumda. Stadyum tabi önemli büyük kentlerde oluyor, her kentte stadyum görmek mümkün değil' açıklamalarında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal