Gıda Kanunu Tasarısı Nedir?

Haziran ayında meclise sunulan Gıda Kanunu tasarısı araştırılıyor. Gıda kanunu tasarısı nedir? Gıda Kanunu var mı? Gıda mevzuatında neler yer alıyor?

13.10.2020-13:55 - (Son Güncelleme: 13.10.2020-13:53) Gıda Kanunu Tasarısı Nedir?

Gıda kanunu, tüketicileri korumaya yönelik tasarlanmaktadır ancak henüz bir gıda kanunu bulunmuyor. Gıda mevzuatı yürürlüktedir. Peki, Gıda kanunu tasarısı nedir? Gıda Kanunu var mı? Gıda mevzuatında neler yer alıyor?

GIDA KANUNU TASARISI NEDİR? GIDA KANUNU VAR MI?

İlk olarak 24 Haziran 2020'de 'Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' başlığı ile Meclis gündemine gelen torba yasa tasarısı ile 28., 29. ve 30. maddeler gıdaya yönelik ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı düzenlemeleri içermektedir.

Tasarıda bahsi geçen tanımda, kişi veya amaç fark etmeksizin yazılı, görsel ve sosyal medya mecrasında yapılacak, gıdanın üretim ve işleme süreçleriyle ilgili her türlü paylaşım yüksek miktarda para cezasıyla karşılaşma riski taşımaktadır.

Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO), tarım zehirleri (pestisitler), tohumlar, helal gıda, veganlık/vejetaryenlik gibi geniş bir yelpazeye sahip olan bir konu hakkında tasarı sunulmuştur. Halkın endişe duymasına neden olacak bilgilerin verilmesinin yasaklanması, tasarıdaki maddelerden biri. Bundan dolayı da bazı kesimler tarafından tasarı istenmemektedir.

Torba tasarısında yer alan maddeye göre 'her türlü yazılı, görsel, işitsel ve dijital iletişim araçları üzerinden yapılan ve ticari reklam kapsamına girmeyen, gıda güvenliği ve güvenilirliği hususunda tüketicide endişe, korku ve güvensizlik yaratarak tüketicinin tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkileyen gerçeğe aykırı yayınlar' yanıltıcı yayın olarak tanımlanmakta ve 20-50 bin TL para cezası verilmesi öngörülüyor.

GIDA MEVZUATINDA NELER YER ALIYOR? GIDA MEVZUATI ÖZETİ

Peki, gıda mevzuatında neler var? Gıda mevzuatı, gıda maddelerinin taşıması gereken asgari hijyen ve kalite kalite kriterlerini belirleyen kurallar dizisi olarak biliniyor.

Gıda mevzuatının hazırlanmasındaki temel hedef ise, gıda güvenliğinin sağlanarak hijyenik ve ekonomik açıdan tüketicinin korunmasını sağlamak.

Bunun yanı sıra gıda mevzuatı gıda sektöründe haksız rekabetin önlenmesi, sektörün gelişmesine katkı sağlanması ve ülke itibarının sağlanması gibi olumlu katkılar da sağlamaktadır.

Gıda mevzuatının hazırlanmasında bir diğer önemli nokta da, sağlam bilimsel verilere dayanarak ülkenin hedefleri doğrultusunda uluslararası mevzuata aykırı hükümler içermeyecek (sağlam bilimsel veriler dışında) şekilde hazırlanmasıdır. Böylelikle ülke kaynakları harekete geçirilebilmekte ve böylece gıda iç ve dış ticaretinde etkinlik sağlanabilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal