Gelinlere Neden Kırmızı Kuşak Bağlanır?

Gelinlere bağlanan kırmızı kuşağın anlamı ve nasıl bağlandığı merak ediliyor. Özellikle Anadolu gelenek ve göreneklerinde önemli yere sahip olan kırmızı kuşak, 'gayret kuşağı' olarak biliniyordu. Peki gelinlere neden kırmızı kuşak bağlanır? Kırmızı kuşak anlamı nedir?

26.01.2021-09:24 - (Son Güncelleme: 26.01.2021-09:24) Gelinlere Neden Kırmızı Kuşak Bağlanır?

Geçmişten günümüze Anadolu kültüründe önemli yere sahip olduğu düşünülen kırmızı kuşağın neden bağlandığı ve nasıl bağlandığı merak ediliyor. Kırmızı kuşak neden bağlanır? Geline kırmızı kuşak bağlamanın anlamı nedir?

GELİNLERE NEDEN KIRMIZI KUŞAK BAĞLANIR?

Geline bağlanan bu kuşağa Orta Anadolu'da gayret kuşağı denmektedir. Halk arasında bilinenin ve bugünkü kullanım amacının aksine, çok daha farklı bir anlam barındırmaktadır. Orta Anadolu'da gayret kuşağı denilmesinin sebebi, gelinin evliliğinde gayretli ve kudretli olması, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir.

GELİN KUŞAĞI NASIL BAĞLANIR?

Gelinin babası tarafından bağlanan kırmızı kurdela, gelinin her şeyinden kocasının sorumlu olduğunu bildirmesidir. Gelin kuşağı genelde gelinin babası ya da abisi tarafından bağlanır. Kuşağın bağlanması esnasında yapılması gereken bir takım uygulamalar yani adetler vardır. Bu adetler arasında yaygın olarak kullanılanlar:

Bazı yerlerde, gelin kuşağı bağlanmadan evvel damattan kuşak için para istenir

Ardından, gelin kuşağı gelinin beline besmele çekerek 3 kere bağlanır çözülür. Üçüncü ve son bağlamada kuşak çözülmez. 

GELİN KUŞAĞINI KİM BAĞLAR?

Gelin kuşağını kimin bağladığı bölge ve yörelere göre farklılık  gösterse de genel olarak gelinin erkek kardeşi tarafından bağlandığı yaygın olarak bilinmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal